Home > Analys uppdatering: Det ljusnar för guldet

Analys uppdatering: Det ljusnar för guldet

Guldet har varit i en stigande trend sedan 2002 och hade en toppnotering på 1913 dollar den 23 aug 2011 och har sedan dess tagit sig ned till som lägst 1527 dollar, en nedgång med 20 %.  Orsaken till rekorduppgången sägs vara ökad oro för eventuell nedgång i den globala ekonomin. Två faktorer som driver rädsla för en global ekonomisk nedgång är den vacklande amerikanska ekonomin och skuldkrisen i Europa. Investerare har traditionellt lagt sina pengar i guld under tider av ekonomisk osäkerhet. Spekulation om nya eller utökade stimulanspaket är också något som leder till stigande guldpriser.  Det finns en uppsjö av anledningar till varför guld borde gå åt det ena eller andra hållet. Det blir stundtals en mängd faktorer att hålla reda på, att kvantifiera hur stor påverkan en faktor har framför annan i kurssättningen är en omöjlighet.

Vi har tidigare varit positivt inställda till guldet och rekommenderade att man utnyttjade den temporära svagheten i guld till att börja köpa guld runt 1715 $ och öka innehavet vid eventuell ytterligare nedgång. Guldet ser nu ut att ha fullbordat rekylen från testet av motståndet vid 1800 $. I denna rekyl nådde guldet som lägst 1672.50 $ den 5 november och tog sig därefter snabbt upp till nivåer runt 1730 $ där guldet nu stabiliserats de senaste veckorna. En mindre köpsignal utlöstes under fredagens handel då guld bröt den kortsiktiga konsolideringsfasen runt 1730 och stängde nära dags högsta vid 1752.60 $. Guldet är nu mindre än 50 $ från ett större motståndsområde runt 1800 $ som vi räknar med att testas inom kort. Bryts detta motstånd ser det mycket ljust ut för guldet och leder troligtvis till ett rejält positivt momentum för guldet en tid framöver.

Vi rekommenderar ett fortsatt långsiktigt perspektiv på sin guldinvestering och missade man tillfället att köpa guld vid 1715 $ och därunder så är det inte försent, men ett köp på dagens nivåer kan innebära att ens position initialt visar förlust.

Gold (Dagsdiagram)
Gold (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto