Home > Analys Uppföljning: Kurskollaps i Danska Vestas Wind Systems

Analys Uppföljning: Kurskollaps i Danska Vestas Wind Systems

Vestas Wind Systems A/S (OMX: VWS) är en dansk tillverkare av vindkraftverk, som ger elektrisk energi. Firman anses som en av världens ledande inom sitt fält och är det största bolaget räknat i antal installerade enheter. År 2010 hade Vestas installerat fler än 41 000 vindkraftverk i 65 länder på 5 kontinenter.

Vi har tidigare lyft fram Vestas Wind systems som en potentiell blankningskandidat efter att stödet vid 34 kr bröts den 19 oktober. Då aktien är mycket volatil föreslog vi en blankningsnivå vid ett åter test av stödet, numera motstånd, i närheten av 33.90. Motståndet testades ett flertal gånger mellan 1-3 november men aktien lyckades inte ta sig högre än 33.99kr, säljarna hade med andra ord hela tiden övertaget. Aktien står i skrivande stund vid 26.58 kr och nedgången summeras till 22 % från säljsignalen.

Ett större gap har bildats under tisdagens panikförsäljning med enorm volymökning, det är troligtvis fråga om ett exhaustion gap. Kännetecken för exhaustion gap är en större volymökning i slutet av en stark trend, ofta orsakat av nyhetsflöde. I detta fall skulle det innebära att nedgången för aktien är över.

Stöd för aktien finns vid tidigare juli-aug botten runt 25kr. Motstånd vid 30 kr. Har man blankat aktien, rekommenderar vi att man tar hem vinsten med tanke på att aktien ligger nära ett historiskt stöd, samt att tecken för ett exhaustion gap som markerar slutet av en trend uppvisats.

Skulle gapet inte fyllas inom de närmsta dagarna, med andra ord aktien orkar inte ta sig upp mot 30 kr kan det istället vara fråga om ett breakaway gap vilket signalerar mer nedsida. Kännetecken för breakaway gap är vanligtvis ett brott från en väl definierad trendlinje, mindre vanligt är ett brott från ett horisontellt trading range som i Vestas aktie.

Vestas wind systems (Dagsdiagram)
Vestas wind systems (Dagsdiagram)

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto