Home > Analys: Vändpunkt uppnådd i SEB!

Analys: Vändpunkt uppnådd i SEB!

Efter att de fyra indextunga storbankerna nu lämnat rapporter för tredje kvartalet bakom sig, står det klart att banksektorn varit tydligt pressad. Med underliggande positiv tongång utifrån ett tekniskt perspektiv, och något oförtjänt extra pisk senaste tiden från säljare, öppnas det upp för en attraktiv vändpunkt i SEB…

Få Minianalys Svenska Aktier automatiskt till din e-post varje dag innan börsen öppnar! 

SEB har likt sina sektorkollegor tydlig tappat mark senaste tiden, framförallt med anledning av att svenska investerare lyft oro kring bostadsmarknaden.

Räntenettot är åter i fokus i rapporter, och trots att rapporterna för de fyra indextunga storbankerna inte varit direkt negativa, har även SEB tappat tydligt med mark.

Vi anser att den nedgång som pågått sedan början av oktober är något oförtjänt stor, vilket i sig öppnar upp för andhämtning och nya tag, ändock kortsiktig sådan.

En stark underliggande positiv pusselbit i det hela är att vi återfinner en underliggande stödnivå, i form av trendlinje sedan början av året. Vi har vid samtliga tillfällen fått tydliga vändpunkter när denna trend testats.

Trots att SEB klivit under 50, 100 och 200 dagars glidande medelvärde, har detta nu skett i samband med rapport, vilket i sig spelar ut sin rätt i stora drag.

Ett attraktivt köpläge anses redan nu finnas vid 101.50 kronor, där vi ser en vändpunkt ta oss upp till vår målkurs 107.50 kronor.

Om svaghet mot förmodan uppstår efter att vi tagit position, begränsar vi en nedsida genom att förslagsvis placera en stop loss redan vid 99.50 kronor, varpå en sådan nedgång under sentimentala heltalsnivån vid 100 kronor både skapar en lägre botten i nuvarande trend, men även genombrott av trendlinje, vilket då lyfter en bild av fortsatt svaghet.

SEB redovisade på onsdagen ett rörelseresultat på 5.380 miljoner kronor i det tredje kvartalet, över väntade 5.278 miljoner kronor.

Räntenettot var även bättre än väntat på 5.080 miljoner kronor mot väntade 4.913 miljoner kronor. Däremot var provisionsnettot 14 procent lägre än väntat mot samma period i fjol, 4.026 mot väntade 4.293 miljoner kronor enligt SME Direkt.

SEB lyfte i samband med rapporten fram att storbanken ”har haft väldigt lite affärer med mindre och nyligen bildade bostadsutvecklare”, och primärt relationer med gamla aktörer, vilket begränsar bankens exponering.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol SEB A, och ingår i storbolagsindexet OMXS30.

Analys: Vändpunkt uppnådd i SEB!

SEB
Entré köp 101.50 kr Ticker SEB A
Målkurs 107.50 kr Marknad OMXS Large Cap
Nödutgång 99.50 kr P/E 12.8
Senaste 102.20 kr Direkt avk. 5.4%
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto