Home > Analys: Varningstecken i Swedish Orphan Biovitrum

Analys: Varningstecken i Swedish Orphan Biovitrum

Swedish Orphan Biovitrum har haft en fenomenal utveckling på börsen sedan slutet av 2011 med en uppgång på nära 800 %. Kurskurvan visar likt Kinneviks börsdiagram innan kraschen, paraboliska tendenser, detta i kombination med en ökad handelsaktivitet vid nedgångsdagar stödjer en trendvändning framöver.

Swedish Orphan Biovitrum har varit en av de starkaste aktierna på Stockholmsbörsen efter en fantastisk uppgång sedan lågpunkten vid 11.40 kr i slutet av 2011. Aktien visar på stor volatilitet inom den stigande trenden då aktien vid ett flertal tillfällen rört sig mer än 20 % över dagen. I början av året accelererade aktien på ovansidan vilket inte är hälsosamt för den långsiktiga utvecklingen om inte tid ges därefter i form av en konsolidering för att justera sentimentet och möjligöra nya uppgångar. Avsaknaden av andhämtningspauser är typiskt i paraboliska uppgångar och på grund av detta sker en sentiment justering ofta lika kraftfullt åt andra hållet. Se Kinnevik B exempel.

Den 26 mars tog aktien ett rejält avstamp nedåt då resultatet av företagets fas 3-studie av Kiobrina gör att bolaget tvekar vad gäller att sätta i gång en studie i USA.

”De övergripande resultat vi fått fram så här långt stödjer inte en initiering av den amerikanska studien”, skriver Sobis vd Geoffrey McDonough i pressmeddelandet.

Den så kallade LAIF-studien visade ingen statistiskt signifikant förbättring avseende tillväxt i den grupp av för tidigt födda barn som behandlats med Kiobrina jämfört med placebo. Sobi ska nu utvärdera resterande data från LAIF-studien, inklusive fettsyrevärdena.

Marknaden valde att tolka nyheterna negativt och aktien föll igenom tidigare swing low vid 78 kr nivån under extrem omsättning. Detta ger negativa signaler och så länge som aktien handlas under 78 kr nivån är det sannolikt att ett trendskifte har inträffat då aktien brutit sekvensen av stigande toppar och bottnar.

Aktien handlas över det långsiktigt stigande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är svagt fallande. Närmaste stöd vid 65 följt av 50 kr. Närmaste motstånd vid 78 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol SOBI

Nyckeltal P/E P/S P/B Direktav. Utdelning Vinst/aktie Eget kapital
neg 8,2 (12,26) 3,7 (5,05) 0 (0,56) 0 neg 17,97
Tal inom parentes avser branschsnitt
(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto