Home > Analys: Vidare nedgång att vänta för BASF…?

Analys: Vidare nedgång att vänta för BASF…?

Tyska kemikoncernen BASF som är en av världens största kemikalietillverkare, klev på fredagen under det tunga vägskälet 200 dagars glidande medelvärde. Kortsiktigt är aktien översåld sedan några dagar tillbaka, men frågan är om detta är tillräckligt för en rekyl, eller om vidare nedgång är att vänta…

Få Minianalys Svenska Aktier automatiskt till din e-post varje dag innan börsen öppnar! 

Den tyska kemikoncernen BASF grundades redan 1865, och har sitt huvudkontor strax söder om Frankfurt i den tyska staden Ludwigshafen. Med över 100 000 anställda över hela världen, är bolaget ett av världens största kemikalietillverkare.

Likt flertalet aktier på börsen var 2016 ett år som innebar en tydlig resa norrut. För BASF innebar det en resa norrut med över 50 procents uppgång.

Första kvartalet innevarande år blev knappast någon exalterande rörelse, med tydligt sidledes handel. Däremot fick vi ett ryck precis i slutet av första kvartalet som innebar att vi klev över motståndsnivån vid 92 euro. Därefter uppnådde aktien årshögsta vid 94.50 euro, enbart 3 euro från all time high.

Därefter har vi fått en resa söderut, som har inneburit att vi inte bara slagit ut tekniska nyckelnivån vid 92 euro, därefter 87 euro som var en form av botten i den sidledes handel vi upplevt. Efter fredagens handel stängde aktien även under det långsiktiga vägskälet som 200 dagars glidande medelvärde.

Att vi stängde under MA 200 öppnar nu upp för en potentiell resa vidare söderut, inledningsvis för ett utmanande av stödnivån vid 82 euro, därefter inväntar nästa stödnivå vid 80 euro.

Vi noterar dock att vi befinner oss i ett kortsiktigt översålt läge rent tekniskt, där säljare haft övertaget senaste tre handelsdagarna. Kortsiktigt kan detta öppna upp för en möjlig rekyl, tillbaka över MA 200 som just nu noteras vid 84 euro.

Säljare har inte bara haft övertaget under senaste tre handelsdagarna, utan aktien har även stängt på minus senaste tre veckorna.

Vi noterar dock en något lägre säljstyrka under föregående vecka som helhet än tidigare två veckor, vilket i sig skulle kunna vara en möjlig positiv signal för en rekyl.

Utifrån ett längre perspektiv noterar vi även att aktien stängde föregående vecka under det lite mer långsiktiga 40 veckors glidande medelvärde för första gången sedan snart ett år tillbaka, samtidigt som aktien enbart handlas 2 euro från det riktigt tunga långsiktiga vägskälet 12 månaders glidande medelvärde.

BASF
Ticker BAS
Senaste €83.86
Marknad Xetra
P/E est. 2017 15.84
Direkt avk. est. 2017 3.72%

 

Vår slutsats är att vi inväntar och ser om en tydlig etablering under MA 200 sker, för att möjligtvis få se ett utmanande av stödnivån vid 82 euro, vilket skulle kunna öppna upp för ett potentiellt utmanande av nästa stödnivå och sentimentala heltalsnivå vid 80 euro.

Kortsiktigt skulle en rekyl tillbaka och etablering över MA 200, öppna upp för nya positiva tongångar, som mycket väl kan innebära ett utmanande av motståndsnivån vid 87 euro på sikt.

Aktien handlas på Xetra, under symbol BAS.

Analys: Vidare nedgång att vänta för BASF…?

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto