Home > Analys: Volvo rullar på?

Analys: Volvo rullar på?

Volvo B har i år gått upp med 22,2%, räknat på kursen i skrivande stund på 92,0 kr. OMXS30 har under samma tid gått upp med 11,1%.

Skillnaden i utvecklingen speglar ganska väl den större rörligheten i den konjukturkänsliga Volvos aktiekurs jämfört med indexet. Volvo B tenderar att gå kraftigare både uppåt och nedåt än index.

Under sommaren har Volvo B haft en kraftig uppgång från sin lägsta punkt vid 73,6 kr den 28 juni.

I vår analys av Volvo den 10 juli köprekommenderade vi aktien då kursen var kring 78 kr. Målområdet för det köpet satte vi till ca 95 kr.

Sedan dess har kursen varit som högst på 94,65 kr den 14-17 september och vi betraktar därmed kursmålet som nått.

Den långa trenden, som vi definierar som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad sedan i juni. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har tvekat lite grann men är nu sedan två veckor tillbaka också uppåtriktad.

Stochastic-indikatorn är uppe på höga nivåer och indikerar därmed att aktien är överköpt. Det är emellertid ingen säljsignal i sig själv då en aktie kan fortsätta att vara översåld en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Däremot kan aktien då tillfälligtvis ha svårare att passera ett starkt motstånd och man kan då också lättare att få en nedåtriktad rekyl i aktien.

Volvo B ligger nu strax under ett motståndsområde vid ca 95 kr. Om aktien stänger över 95 kr får aktien en ny köpsignal och då siktar vi på att aktien ska kunna ta sig upp till moståndsområdet kring ca 100 kr.

Volvo B har viktigt stödområde vid ca 89 kr.  Etablera sig aktien under den får den en säljsignal. Skulle en sådan säljsignal fås under en ökad handelsvolym är det en tydlig varning om att toppen kan vara nådd för den här gången.

I och med att vi nu börjar komma in i en säsongsmässigt sämre börsperiod, att börsen som helhet är överköpt och att OMXS30 ligger strax under långsiktigt viktiga motståndsnivåer, se OMXS30 analysen den 17 september, så gäller det nu att vara extra vaksam på nedgångar som sker under hög handelsvolym.

Är man försiktig av sig så bevakar man också stödnivån vid ca 91,6 kr. Där har vi ett horisontellt stöd och en stängning under den nivån innebär också att den branta uppåtgående trendlinjen definitivt brutits. Volvo B får då en mindre säljsignal som indikerar att aktien ska ned och testa stödnivån vid ca 89 kr.

Under dessa nivåer har Volvo B också stödnivåer vid ca 84 kr, ca 82 kr, ca 76 kr och ca 73 kr.

Vill man köpa Volvo B så rekommenderar vi att man gör det på rekyler ned till stödnivåerna kring 91,6 kr eller ca 89 kr. Sikta på uppgångar till ca 100 kr. Stop loss om aktien stänger under respektive stöd.

Blankar man aktien så rekommenderar vi att man gör det med relativt små positioner då den långa trenden är uppåtriktad. Stop loss om aktien stänger över 95 kr.

Att ta position
Handla Volvo B för uppgång med tex. Citi First LONGVOLVO AK CIT*
Handla Volvo B för nedgång med tex. Citi First SHORTVOLVO A CIT*
Analys Volvo B
Volvo B (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.