Home > Mäklarfirmor ger tummen upp för SSAB-affären

Mäklarfirmor ger tummen upp för SSAB-affären

En rad mäklarfirmor höjer sina rekommendationer för ståltillverkaren SSAB efter onsdagens bud på den finländska konkurrenten Rautaruukki. Köprekommendationerna lyser fortfarande med sin frånvaro, men många som tidigare var negativa till aktien intar nu en mer neutral hållning.

Macquarie höjer sin rekommendation till just neutral, samtidigt som riktkursen skruvas upp rejält från 40 kronor till 60 kronor.

”Kombinationen av Nordens två ledande stålproducenter bör förbättra marknadsförhållandena i en region som tyngs av svaga marginaler”, skriver den australiska bankens analytiker.

Även investmentbanken Nomura höjer sin rekommendation, från minska till neutral. Riktkursen höjs till 50 kronor, från 34 kronor.

Banken kallar synergipotentialen i det föreslagna samgåendet för en ”livlina” för bolagens EMEA-verksamhet, men varnar för att konkurrensmyndigheterna kan ha invändningar.

Deutsche Bank uppgraderar också SSAB till behåll, från tidigare sälj.

”Ett orosmoment har varit att SSAB och Ruukki båda saknade nödvändig storlek för att kunna justera kostnadsbas och reagera på förändringar av efterfrågan. Det problemet bör nu vara löst”, skriver banken och höjer riktkursen till 57 kronor, från 29 kronor.

Credit Suisse kallar affären för ”logisk, nödvändig och värdeskapande”, men behåller sin rekommendation neutral och riktkurs på 52 kronor. Även UBS uttrycker i sig positiva termer om sammanslagningen, men behåller tills vidare sin säljrekommendation och riktkurs på 35 kronor.

Ca 20 minuter efter öppningen bytte SSAB A ägare vid 54,60 kr, vilket innebar en uppgång med 0,46 procent.

SSAB
SSAB

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto