Home > Analytikerna oeniga om framtiden för Elekta.

Analytikerna oeniga om framtiden för Elekta.

Medicinteknikbolaget Elektas rapport för det andra kvartalet, för perioden augusti till oktober, är en vattendelare för vad analytikerna väljer att ta fasta på inför framtiden.

Medan analytikerna med positiva rekommendationer för aktien väljer att fokusera på Atlantic-projektet och lönsamheten i verksamhet efter bolagets genomförda förbättringsprogram ser analytikerna med negativa rekommendationer i stället på en stillastående marknad, låg visibilitet samt risk för att Atlantic kommer att kannibalisera på existerande försäljning.

Det framgår av kommentarer om rapporten i analyser och marknadsbrev efter rapporten på torsdagen den 1 december.

Enighet tycks däremot råda bland analytikerna om att Elektas resultat för det andra kvartalet var svagt.

Elektas justerade ebita-resultatet på 391 miljoner kronor kom in 16 procent under SME Direkts konsus på 464 miljoner kronor. Omsättningen på 2.434 miljoner kronor låg samtidigt 7 procent under förväntningarna. Nettoomsättningen påverkades av förändrade leveransåtgärder som hade en negativ inverkan på försäljningen om 650 miljoner kronor. Den negativa effekten var 150 miljoner större än vad medicinteknik bolaget tidigare hade indikerat i rapporten för det första kvartalet.

Även om den oväntat stora negativa effekten på försäljningen backas var utfallet på försäljningen dock ändå knappt 2 procent under analytikernas förväntningar, enligt SME.

Citigroup, som har en säljrekommendation för aktien med en riktkurs på 66 kronor, spår att konsensus ska ned med omkring 5-8 procent efter rapporten.

SEB:s analytiker har dock, tvärtemot Citigroups förväntningar höjt sina estimat för resultatet per aktie för åren 2017-2019 med 4-8 procent. Samtidigt har de höjt riktkursen till 61 kronor från tidigare 56 kronor med en upprepad säljrekommendation.

Morgan Stanley baserar sin rekommendation om undervikt på utmaningar i strålbehandlingsmarknaden, osäkerhet kring ersättningssystem (reimbursement) i USA med en potentiell förändring i systemet, rörelser mot strålkirurgi (SRS och SBRT) från strålbehandling och hur det förväntas påverka den installerade basen, samt vad de bedömer som en hög värdering jämfört med konkurrenten Varian Medical Systems. Strålkirurgi använder sig generellt sett av högre doser än konventionell strålbehandling men med färre så kallade behandlingstillfällen (fraktioner). Analyshuset har en riktkurs på 58 kronor.

Swedbank sänker försäljningsestimaten något efter rapporten, men uppger att det kompenseras av tidiga order på Atlantic och ränta. Samtidigt nämner de i sin analys att orderingången är stadig och stödet från större order, förbättrad mjukvara och Atlantic-order antyder att det svaga andra kvartalet inte är ett strukturellt fenomen. Rekommendationen ligger kvar vid köp med en riktkurs på 100 kronor.

Nordeas analytiker tar fasta på ett förbättrat momentum för Atlantic, som är Elektas strålbehandlingssystem med MR-funktionalitet. Nya kontrakt för Atlantic väntas, enligt banken, komma in under Elektas andra halvår i räkenskapsåret 2016/2017 inför lanseringen av Atlantic 2017.

Indikationer om att ytterligare order väntas på Atlantic under andra halvåret gavs under Elektas telefonkonferens efter rapportsläppet.

”Om du frågar mig skulle jag säga att du borde förvänta dig någonting som samma siffra eller något mer under andra halvåret av det här räkenskapsåret för MR-linacs”, sade Elektas vd Richard Hausmann under torsdagens telefonkonferens.

Nordea har kvar sin köprekommendation för aktien med en riktkurs på 105 kronor.

Analytikerna oeniga om framtiden för Elekta.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto