Home > Andersson: ”historisk dag” i svensk ekonomisk historia

Andersson: ”historisk dag” i svensk ekonomisk historia

I dag är en historisk dag i svensk ekonomisk historia. Det är första gången på 15 år man gör förändringar i ramverket och det är dessutom en bred överenskommelse.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på torsdagen efter att den parlamentariska utredningen enats om ett sänkt överskottsmål och ett skuldankare för de offentliga finanserna.

”Det är otroligt viktigt inte minst i tider som nu. Detta är en bra dag för Sverige. Svensk politik har visat upp sig från sin bästa sida”, sade hon.

Enligt överenskommelsen ska skuldankaret ligga på 35 procent av BNP och överskottsmålet sänkas från dagens 1 procent av BNP till 1/3-dels procent.

Om skulden avviker med mer än 5 procentenheter ska regeringen skicka en skrivelse till riksdagen och förklara vad som hänt.

Magdalena Andersson sade att hon var glad att hon tog initiativ för att se över överskottsmålet och att läget är helt annorlunda i dag än för 15 år sedan – statsskulden är nu nere vid 40 procent av BNP, och AP-fondsystemet är stabilare i dag.

”Hade man inte gjort något hade man de facto fört en mer stram ekonomisk politik”, sade Magdalena Andersson.

Hon sade också att det är viktigt med ett tydligt fokus på skulden och en tydligare uppföljning av ramverket.

Samtidigt betonade finansministern att överenskommelsen inte innebär några extra resurser ”här och nu”, men att det framöver kommer ge utrymme för ytterligare investeringar i välfärden.

Nya ramverket är tänkt att gälla från 1 januari 2019.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto