Home > Morgonrapport: ”Andhämtningspaus..”

Morgonrapport: ”Andhämtningspaus..”

USA orkade inte hålla uppe gårdagens köpintresse hela sessionen ut men stängde ändå svagt plus och det blev således en positiv utveckling för de flesta internationella börser. Vi tittar idag med lite kortare sikt på obeslutsamheten som råder i OMXS30 och S&P 500. Under natten har Kina redovisat sjunkande priser, positivt för exporten. I Hong Kong har det blivit våldsamt mellan polis och demonstranter.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, intradagsdiagram
OMXS30, intradagsdiagram

OMXS30 gav oss till sist en andhämtningspaus och steg igår 1,02 % under uppmuntrande volymer. MACD pekar numera uppåt på intradagsdiagrammet och vi kan se skapandet av ett intervall för pendlande obeslutsamhet mellan 1290 och 1320. Situationen är inte tillräckligt mogen ännu för att avgöra om nedgången är någorlunda avklarad, men nu när köparna givits en gnutta självförtroende ser vi det som troligt att de åtminstone kommer känna på motståndet vid 1320. Vi kommer dock in i en svårprognostiserad period med bolagsrapporter där teknisk analys blir mindre användbart. I ett index med 30 bolag kan företagsspecifika nyheter lätt sätta börshumöret och det återstår att se om nedsaktningen som visats i statistiken slagit över på resultaträkningar eller ej. Vi kan bland annat räkna med stort fokus på SKF:s konjunkturutsikter idag.

S&P 500, intradagsdiagram
S&P 500, intradagsdiagram

Som vi påvisade i morgonrapporten för en vecka sedan är kursutvecklingen och tekniskt viktiga nivåer i OMXS30 just nu väldigt lika de i S&P500. Vi skrev att ifall glidande medelvärde forceras löper sedan den starka stödnivån risk att testas. Både dessa nivåer har brutits igenom och vi tar oss nu en titt på intradagsdiagrammet. Där OMXS30 vände upp och visade positiva tendenser i slutet av gårdagen, vände S&P 500 istället nedåt efter att först ha försökt uppåt. Avslutningen blev fortfarande svagt positiv, men den köparstyrka vi hoppades att vi såg tecken på i OMXS30 verkade inte lyckas bestå på andra sidan Atlanten men i övrigt är situationen likartad.

I Kina har det under natten rapporterats förändring i KPI om +1,6 % och PPI -1,8%, båda strax lägre än förväntat. I Sydkorea har centralbanken sänkt styrräntan 25 punkter till 2 % och marginellt justerat BNP-prognos till 3,9 %. Definitiv industriproduktion visade på större fall än preliminärt i Japan. I Hong Kong har polisen tagit till pepparspray och batonger för att få bort demonstranter från en väg, 45 demonstranter ska ha arresterats. Hang Seng Index var dock fortfarande på plus i skrivande stund.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Onsdagen bjuder på lite av varje i makroväg. Här hemma kommer inflationsförväntningar från TNS Sifo Prospera och från Storbritannien statistik över arbetslöshet och löner. På eftermiddagens USA-agenda står bland annat detaljhandel och kvällen avrundas med Beige Book från Federal Reserve.

Makrohållpunkter i urval:

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar
Lilla enkäten bland marknadsaktörer. Där har inflationsförväntningarna på såväl kort som lång sikt varit stabila de senaste månaderna.

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet september
Arbetslösheten väntas fortsätta sjunka. Värt att hålla koll på löneutvecklingen, en fortsatt trög uppgång (vilket indikerar mycket lediga resurser i ekonomin) kan få Bank of England att avvakta längre med en räntehöjning.

Förväntningarna på den första höjningen har skjutits längre in i framtiden efter att inflationen i september kommit in oväntat lågt.

kl 14.30: USA: detaljhandel september
Väntas visa en relativt svag start på hösten, -0,2% enligt Bloomberg News enkät. Exklusive bilar väntas +0,2%.

Wells Fargo: ”Den senaste nedgången i konsumentförtroendet, försäljning i detaljhandelskedjorna och motorfordon antyder detaljhandeln dämpades i september; vi tror på en nedgång med 0,5 procent från föregående månad, vilket skulle vända den positiva trend som setts de två senaste månaderna. Starkare inkomsttillväxt och dämpad inflation bör kunna lyfta detaljhandelsförsäljningen framöver.”

kl 20.00: Fed: Beige Book
Konjunkturrapport som ger anekdotisk information inför kommande FOMC-möte den 28-29/10. Vid senaste mötet oroades FOMC-ledamöterna av effekterna från inbromsad extern efterfrågan och den starkare dollarn.

Credit Suisse: ”Vi kommer att leta efter nyanser vad gäller lönetrycket och anekdotisk information från Feds företagskontakter vad gäller inverkan från en ekonomisk inbromsning utomlands.”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Gårdagens marknadsutveckling

Stockholmsbörsen präglades på tisdagen av oregelbunden handel även om en rejäl slutspurt gav ett kraftigt plus efter att USA-börserna öppnat högre. De större europeiska handelsplatserna slutade på mer beskedliga plusnoteringar.

Bland enskilda bolag rusade Sanitec efter bud och Lundin Petroleum steg efter nytt storfynd.

Storbolagsindexet OMXS30-index steg 1,0 procent till nivån 1.308. Aktier för nästan 18 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På makrofronten nådde varken tyska ZEW-index eller industriproduktionen i EMU-området upp till förhandstipsen. Den tyska regeringen sänkte även sina tillväxtprognoser för i år och 2015.

För svenskt vidkommande överraskade en oväntat svag inflation och sannolikheten för ytterligare en räntesänkning redan denna månad från riksbanken har därmed ökat.

På svenskt börsgolv steg oljebolaget Lundin Petroleum nästan 6 procent efter ett storfynd i norska Barents hav.

Analytiker var genomgående positiva till det nya oljefyndet.

”Det är väl inte helt uppåt väggarna. Många hade nog gett upp Barents hav”, kommenterade Teodor Sveen-Nilsen, på Swedbank Markets, kursreaktionen för Nyhetsbyrån Direkt.

Även Volvo, SKF och Sandvik noterade en framgångsrik tisdag med rejäla uppgångar.

Sämre gick det för Securitas, SCA och ICA som alla sjönk. Även storbankerna utvecklade sig sämre än index, där Handelsbanken var sämst i klassen.

Astra Zeneca steg ytterligare 1,6 procent sedan Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation till köp för läkemedelsaktien. I måndags gjorde investmentbanken Jefferies samma sak.

Badrumsbolaget Sanitec var tveklöst tisdagens vinnare efter ett kontantbud om 97 kronor per aktie från schweiziska Geberit. Sanitec-aktien steg 51 procent till knappt 95 kronor. Badrumsbolagets börsresa blev därmed kort. Noteringen skedde i december förra året till kursen 61 kronor.

”Börsen är ett bra skyltfönster, som ger bolagsledningen möjlighet att kommunicera både strategi och resultat. Den här affären är ett bra exempel på vad det skyltfönstret kan innebära”, sade Sanitecs vd Peter Nilsson i en kommentar till Direkt som inte ville kommentera om några alternativa diskussioner till budet förekommit.

Fastighetsbolaget Kungsleden klättrade 2,7 procent i spåren av att Swedbank höjt rekommendationen till köp från tidigare neutral.

Electra fortsatte upp 9,5 procent. Sedan i måndags, när tidningen Börsveckan, köprekommenderade aktien har den stigit med runt 12 procent.

Semafo steg drygt 4 procent sedan guldbolaget höjt sin produktionsprognos för i år.

Infektionsbolaget Medivir tappade 1 procent sedan partnern amerikanska Johnson & Johnson rapporterat försäljning av flaggskeppsprojektet Olysio mot hepatit C. Förvisso överträffade försäljningen förväntningarna men sjönk sekventiellt sett. Frågetecken finns emellertid kring hur pass hård konkurrensen blir framöver för Olysio.

På onsdagen inleder verkstadsjätten SKF den svenska rapportperioden på allvar. Därefter väntar främst Getinge och Telia Sonera senare i veckan.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
1,02%
0,09%
0,15%
0,42%
0,23%
0,16%
-0,04%
0,32%
0,70%
0,66%
-0,16%
-0,03%
0,13%
-0,40%
-0,32%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.