Home > En anledning till varför Guldet är världens ”index”?

En anledning till varför Guldet är världens ”index”?

Ingen annan ädelmetall betyder så mycket för människan och beviset på välfärd. Detta kanske ger en bättre bild till varför.

Guld som betalningsmedel började användas 560 f kr i kungariket Lydien som låg i västra Turkiet. Det brukar sägas att kung Krösus (595-547) i Lydien var den förste i världshistorien som införde ett system med mynt.

I södra Irak skapade man guldföremål och guldsmycken för 5000 år sedan.

Enligt Tidningen Populär historia var de tidigaste exemplen på guldåtervinning i Anatolien (Turkiet) och i Trakien på Balkan för 6000 år sedan.

Människans syn på guld och dess värde startade tidigt, men det var inte förrän 1849 som den ”nutida” guldfebern slog till med kraft.

Det hela startade dock några år tidigare när hantverkaren James Marshall inspekterade den kanal de precis hade grävt som skulle leda vatten från floden American river till sågverket de höll på att bygga till godsägaren John Sutter. Marshall mätte djupet i kanalen när han såg något som glittrade till.

Han tänkte inte mer på det men gick sedan av ren nyfikenhet tillbaka för att se vad det kunde vara. Det var guld. Några dagar senare red Marshall med drömmar om rikedom till sin arbetsgivare Sutter för att visa fyndet, Sutter såg förskräckt på fyndet och förstod vad det skulle innebära för hans jordbruksplaner.

Sutter bad Marshall att hålla tyst om guldfyndet då horder av laglösa guldgrävare skulle komma och förstöra hans mark, de anställda skulle börja gräva guld istället för att färdigställa hans sågverk, de skulle äta upp hans spannmål och slakta hans boskap. Men den fantastiska nyheten gick inte att hemlighålla.

Affärsmannen Sam Brannan var en av de första invånarna i San Francisco som fick höra nyheten, Han reste genast dit för att ta reda på mer och kanske göra någon affär. Den 12 maj kom han tillbaka till San Francisco för att sprida nyheten genom att på huvudgatan vifta med sin hatt och hålla upp en flaska full av guld i luften ”Guld, Guld från American River” skrek han.

San Francisco växte från 850 invånare år 1847 till 40000 invånare år 1849 då guldgrävarna började strömma in, San Francisco exploderade, hotell, bordeller, butiker, danshallar växte snabbt fram, alla ville sätta sprätt på sina pengar.
San Francisco kallades vilda västerns Paris.

Fyndigheten var enorm, Guldådern var nästan 20 mil lång och det utvanns 1848-1853 hela 370 ton guld, i dagens värde ca 7,2 miljarder dollar. Guldfebern spreds till resten av USA och hela världen. USA var förändrat för alltid.

Detta och tidigare händelser i historien har satt sin prägel på dagens syn och uppskattning av guldet. Guldet symboliserar rikedom och en säker investering.

Vad händer om börsen kraschar?
När börsen kraschar flyttas utländska tillgångar hem eller till amerikanska statspapper. Marknadens aktörer litar på att de amerikanska sedelpressarna alltid kan betala sina skulder. Samtidigt söker sig en del tillgångar internationellt till guld i ett ”in case off” läge. Det får guldpriset att stiga kraftigt och det har hänt tidigare i historien, senaste var 2008-2009, våren 2010 och den senaste kraschen 2011.

Ska man investera i guld nu när börserna kanske kraschar igen?
Bra fråga, det beror på vilka investeringar man sitter på självklart, men bäst för de flesta som inte har stenkoll är kanske att avvakta tills stormen är över och sen börja om som vanligt igen.

Själv så tradar jag ganska kortsiktigt så jag kommer att leta möjligheter att ta position. Jag söker just nu en rekyl upp till något vettigt motstånd där jag kan ta en säljposition, 1278, 1291, 1308, 1315 eller 1323 är motstånd som ska nås för att en eventuell säljsignal kan bli aktuell, enligt mig. Förutsatt att även moving average 20 fortfarande pekar ned.

Guld
Guld
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto