Home > Ansökningar om arbetslöshetsersättning bättre än förväntat i Storbritannien – sätter stop för GBP-minskningen

Ansökningar om arbetslöshetsersättning bättre än förväntat i Storbritannien – sätter stop för GBP-minskningen

I en marknad som domineras av snäva intervall och mycket liten volatilitet stack det brittiska pundet (GBP) ut. Förra veckan sjönk valutan anmärkningsvärt snabbt och under fredagen steg EURGBP till nästan 0,93 medan GBPUSD sjönk till under 1,28.

Kontexten här är att GBPUSD köptes och sålds nära 1,35 mot slutet av augusti, vilket gör denna förflyttning imponerande. Allt började med att Storbritannien meddelade att de är redo att bryta mot internationell lag i Brexit-skilsmässan, vilket skickade negativa budskap till de finansiella marknaderna. Det var givetvis GBP som led mest av detta, då investerare sökte efter en anledning att sälja.

Storbritanniens centralbank ska lämna sitt penningpolitiska utlåtande denna vecka, vilket innebär att GBP kan gagnas inför utlåtandet. Fram till dess hittar GBP-paren stöd från en oväntad källa – den månatliga rapporten om arbetslöshetsersättning.

Augusti-rapporten en positiv överraskning

Prognosen för augusti var att antalet personer som ansökte om arbetslöshetsersättning skulle ligga på cirka 100 000. Mer specifikt förväntade sig marknaden 995 000. Den faktiska siffran hamnade istället på 737 000. Dessutom reviderades föregående månads rapport från 944 000 till 699 000. Positiva nyheter för den brittiska ekonomin, vilket satte stopp för den nedåtgående trenden för GBP.

Men det brittiska pundet är fortsatt svagt. Det köps och säljs fortfarande runt 0,92 mot en ovanligt stark EUR och föll aggressivt mot CHF. Valutan köps och säljs allt mer som en valuta från en tillväxtmarknad, vilket vi har sett under stora delar av 2019 och 2020.

Storbritanniens centralbank lär inte förändra mycket för GBP denna vecka. Istället är det framförallt Brexit-förhandlingarna som påverkar hur det går för valutan.

Efter att Storbritannien utannonserade sina avsikter slog EU tillbaka och gjorde det tydligt att de kommer ge sitt beslut om clearingsystemet (som just nu är i London) mot slutet av september.

Om denna dragkamp fortsätter lär GBP bli en av de mest volatila valutorna på FX-marknaden under resten av året. Om man dessutom betänker att presidentvalet i USA närmar sig är sannolikheten stor att valutamarknaden kommer påverkas av andra faktorer än rent ekonomiska.

Just nu verkar det som att 1,30-nivån är en viktig nivå för GBPUSD, vilket är det viktigaste GBP-paret. Förvänta dig att marknaden kommer fortsätta röra sig runt denna nivå tills vi får mer klarhet om hur det går med Brexit.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto