Home > Antalet arbetslöshetsansökningar har förbättrats avsevärt

Antalet arbetslöshetsansökningar har förbättrats avsevärt

På torsdagar tittar både ekonomer och investerare på antalet nya och fortsatta arbetslöshetsansökningar i USA. 

Igår såg vi att siffrorna har förbättrats avsevärt, vilket har lett till en optimism att världens största ekonomi återhämtar sig snabbare än väntat. Innan vi går in i mer detalj är det värt att komma ihåg att den data som presenteras varje torsdag hänvisar till den vecka som avslutades föregående söndag.

För första gången sedan coronavirus-pandemin har antalet nya arbetslöshetsansökningar fallit till 787 000, jämfört med 842 000 som rapporterades veckan innan. Ännu mer intressant är att antalet fortsatta ansökningar föll till 8,383 miljoner, från 9,397 miljoner. Med andra ord har över en miljon amerikaner slutat ta emot arbetslöshetsersättning, vilket är en milstolpe som är värd att nämna.

Fortfarande tuffa tider för många arbetslösa amerikaner

Då vintern närmar sig sprider sig coronaviruset ännu snabbare. De europeiska länderna möter ett stort antal nya infektioner, och en andra våg förväntas även nå USA.

Trots de förbättrade siffrorna som vi har sett både vad gäller nya och fortsatta arbetslöshetsansökningar är det fortfarande 23 miljoner amerikaner som får någon slags arbetslöshetsersättning. Dessutom ligger antalet nya arbetslöshetsansökningar fortfarande fem gånger så högt som normalt sett.

Om vi tar en titt på PUEC-programmet (ett program för utökade ersättningar) ser vi att antalet som får denna ersättning steg från 2,79 miljoner till 3,3 miljoner. Detta är smolk i bägaren för de goda nyheter som visades via antalet fortsatta arbetslöshetsansökningar.

Det är med andra ord många som går från fortsatta arbetslöshetsansökningar till att ansöka till programmet för utökad ersättning, vilket fortfarande är en form av arbetslöshetsersättning. Om man gör lite snabb matte ser man att nästan hälften av de som lämnar fortsatt arbetslöshetsansökning ansöker till programmet för utökad ersättning. Detta säger en del om att man måste ta en djupare titt på datan när man ska tolka den för att få en helhetsbild över vad det är som egentligen sker.

Det finns fortfarande positiva nyheter i gårdagens rapport. Exempelvis inkluderade rapporten att Kalifornien med revideringar och uppskattningar. Dessa siffror fanns inte med i föregående rapporter, och faktumet att nya arbetslöshetsansökningar sjönk trots att Kalifornien nu räknas med är goda nyheter.

Framöver blir det tydligt att landet (och ekonomin) behöver något slags stöd. Antingen kan detta komma i form av finansiellt stöd eller monetär expansion – eller båda. Men kommer politikerna först vänta och se vem som vinner valet?

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto