Home > Antalet arbetslöshetsansökningar pekar mot en stark NFP-rapport nästa vecka

Antalet arbetslöshetsansökningar pekar mot en stark NFP-rapport nästa vecka

En handelsmånad ligger redan bakom oss, då idag är den sista handelsdagen för januari. Som vanligt sker de flesta prisförändringarna runt de huvudsakliga fastställande timmarna, och traders använder dagens andra hälft åt att förbereda sig inför nästa vecka.

NFP-rapporten nästa fredag är viktig. Då december-rapporten hamnade långt under marknadens förväntningar skiftar fokus till nästa fredag för att se om det blir en fortsättning i samma riktning – tappade den amerikanska arbetsmarknaden jobb även i januari?

Om vi använder antalet arbetslöshetsansökningar som indikator finns det hopp om att NFP-rapporten i december var en engångshändelse. Det krävs mer information, och vi kommer få antydningar via ADP-rapporten nästa vecka (dvs. löner från den privata sektorn) och sysselsättningskomponenten från de två ISM-rapporten för tillverkning och icke-tillverkning.

Antalet a-kassaanmälningar föll förra veckan

Gårdagens rapport visade att antalet a-kassaanmälningar (Unemployment Insurance) fortsätter att falla. Detta är positiva nyheter då ju färre det är som ansöker för a-kassa i en ekonomi desto bättre.

Rapporten som släpptes förra veckan hänvisar till veckan som avslutades den 23:e januari, och visar att dessa anmälningar sjönk mer än väntat. De nådde 1,30 miljoner (vilket fortfarande är väldigt högt), men den ökning som sågs under början av året ser ut att ha saktat ned.

För traders som använder sig av fundamental analys är det värt att ta en djupare titt på rapporten och granska detaljerna. Mer specifikt bör man titta på nya och fortsatta anmälningar, för att se om det finns några trendförändringar. Som rapporten visar minskade nya anmälningar med 67 000, vilket innebär att färre personer ansöker om arbetslöshetsersättning. Även fortsatta anmälningar föll, och nådde 3,8 miljoner efter att ha justerat efter säsong. Denna rapport skapar hopp om att jobbförlusterna i december var en engångshändelse.

De som använder sig av fundamental analys är väl medvetna om faktumet att jobbdata är en eftersläpande indikator. I princip innebär detta att positiva tecken kommer först efter att ekonomin har nått botten. Ibland är det dock svårt att se när en ekonomi är på en lågkonjunkturs lägsta punkt då det kommer flera olika, motsägande signaler.

Därför tittar traders extra noga på information om arbetsmarknaden, då det kan finnas ledtrådar där om en kommande ekonomisk återhämtning. Kommer nästa veckas rapport bekräfta de positiva nyheter vi såg igår?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.