Home > Användningen av Bitcoin ökar snabbare än någonsin tidigare

Användningen av Bitcoin ökar snabbare än någonsin tidigare

Bitcoin närmar sig 50 000 dollarnivån efter att bara för fyra månader sedan ha legat på 10 000 dollar. Denna slående stigning kommer till följd av ett ökat intresse från institutionella investerar och offentligt listade företag.

Intresset av Bitcoin är det alla pratar om nu, men det finns fortfarande en stor del förvirring. Vad handlar detta intresse om – tekniken eller investeringen?

En bra fråga som kan ställas till de som är intresserade av Bitcoin är vad det var för genombrott Bitcoin står för. Vad är den teknik eller applikation som har anammats, och vad har varit tvunget att lämna plats? Svaret är inget. Den enda användning man kan tala om är omfamnandet av Bitcoin (och andra digitala tillgångar) som finansiella tillgångar som konkurrerar med andra tillgångar för en palts i en portfölj.

Är Bitcoin en bubbla?

Bitcoin och andra digitala valutor är oreglerade, vilket innebär att det inte finns någon finansiell myndighet som kan ingripa om saker och ting går snett.

En sak är säker – reglering är på väg ju mer priset på Bitcoin stiger. Lagstiftare existerar för att undvika systematiska risker. Vad händer exempelvis om Bitcoin blir så stort att nästa skarpa korrigering kan innebära systematiska risker? Om det sker måste lagstiftare kliva in.

Fram tills nyligen har Bitcoin-investerare kunnat delas in i två läger – små och stora privata investerare. Stora privata investerare är privatpersoner som satsade på Bitcoin tidigt. Små privata investerare har satsat med tiden till betydligt högre priser. Båda dessa kategorier förväntar sig att priset ska öka, och inget annat.

De har fått som de har velat. För bara tolv månader sedan föll priset på Bitcoin till under 4 000 dollar, och idag är kryptovalutan värd tio gånger så mycket.

Allt förändrades när offentligt listade företag började utannonsera investeringar i Bitcoin. Återigen handlar det om Bitcoin som en finansiell tillgång, inte Bitcoin som ny, revolutionerande teknik. Ett företags uppdrag är att maximera aktieägarnas förmögenhet. Ett sätt att uppnå detta på är att förvalta resurser och den kassa som företaget genererar på bästa möjliga sätt. Det är finansavdelningarnas uppgifter att investera kassaflödet på kort, medellång och lång sikt på ett sätt som möter företagets framtida behov och öka från prisutvecklingen. Detta är det område som användandet av Bitcoin har ökat – och det som skapar en stigande press på priset är att tillgången till kryptovalutan är begränsad.

Är Bitcoin en bubbla? Så länge som det finns köpare för varje säljare är svaret på denna fråga irrelevant. När detta slutar vara sant kommer Bitcoin innebära en systematisk risk och tvinga lagstiftare att ingripa. Lagstiftningen ser ut att vara en fråga om när, inte om – och det kommer bli en stor förändring för Bitcoin-ägare.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto