Home > Analys: Apple har fått säljsignaler

Analys: Apple har fått säljsignaler

Apple-aktien har under vintern haft en mycket kraftig uppgång som dessutom drivit upp många av de amerikanska börsindexen. Nu har aktien istället fått säljsignaler och riskerar snarare att kunna bli ett sänkte för börserna.

Apple Inc har tidigare i år haft en fantastiskt stark uppgång på den amerikanska börsen. Apple, räknat på kursen i skrivande stund 574,5 USD, har i år gått upp med ca 42%. Börsvärdet är nu uppe i 540 miljarder USD.

Apples börsvärde är därmed dubbelt så högt som Microsofts och mer än för hela USA:s sammanlagda detaljhandel. Många analytiker har tidigare tävlat i hur högt man ska våga sätta riktkursen på Apple-aktien. Till och med siffran 1000 USD har hörts i den debatten.

Helt klart är att förväntningarna finns där för att kursen ska gå mycket högre. Samtidigt ska det vara så att det tidigare bara funnits tre teknikbolag som värderats högre än 500 miljarder USD. Nu är alla dessa bolags sammanlagda börsvärde under 500 miljarder USD. Det kan alltså svänga ordentligt i teknikbolagens värderingar.

Apple aktien har emellertid nu fått ganska rejäla säljsignaler. Tidigare har aktien legat i en kraftig uppåtriktad trend. Denna trend har nu brutits i samband med att Apple fick säljsignaler när aktien gick under stödnivåer kring 617 och ca 603 USD.

Apple hade sedan en stödnivå kring 578 USD som idag ser ut att brytas den också. Skulle aktien stänga under 578 USD så är nästa starka stödnivåer vid ca 548, ca 516, ca 487 och ca 428 USD. Det går tyvärr inte att utesluta att aktien så småningom ska ner och testa stödnivåerna kring ca 428 USD.

För att Apple nu ska få några starkare köpsignaler måste aktien stänga över motståndet vid 617 USD. Efter det har aktien sedan ett krafttigt motstånd vid sin högsta nivå kring 640 USD.

I och med Apples extremt höga börsvärde har Apple-aktiens utveckling stor inverkan på de amerikanska börsindexens utveckling. Kursuppgången på den amerikanska aktiemarknaden har inte varit särskilt bred utan den har framförallt drivits av ett fåtal aktier och då särskilt av Apple.

Det amerikanska börsklimatet smittar sedan av sig världen över. Så i och med det kan Apples kursutveckling vara väl värd att bevaka även om man bara handlar på den svenska börsen.

Vår rekommendation när det gäller Apple är att vara ytterst försiktig med aktieinnehav i aktien så länge som aktien inte fått några nya köpsignaler. Det ser snarare ut som om man ska blanka aktien på eventuella uppgångar.

Ska man blanka Apple aktien så gör det gärna på uppåtrekyler som kommer upp i närheten av en motståndsnivå. Sätt stop lossen till om aktien stänger över detta motstånd. Flytta sedan ner stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

Analys Apple
Analys Apple

Läs även Affärsvärldens artikel.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.