Home > Apple – Sunt förnuft: Man äter inte sura äpplen!

Apple – Sunt förnuft: Man äter inte sura äpplen!

Rev. och EPS Q1 2013
Rev. och EPS Q1 2013

Man kan ju tycka att aktien borde fortsätta upp då, men se det gör den inte! Varför kan man fråga sig? Man kan likna det vid en  tärning som kastas 20 gånger i rad och landar på 2 varenda gång. Att detta skulle hända är extremt osannolikt. Vad som däremot är sannolikare är att det är någonting fel med tärningen.

Trots att analytiker förväntar sig ett rekordresultat så går alltså aktien ner. Tittar man på diagrammet lite närmare gjorde Apple dessutom en urblåsningstopp i mitten av 2012 vilket nu håller på att fullborda en typ av ”Huvud-skuldra”-formation över ett års sikt ungefär. ( Reds anm: Jag kallar det för någonting annat och har min egen definition.)

Det krävs med andra ord inte mycket för att få Apple ner till kurser kring 400 enligt mina modeller direkt, speciellt om dollarn och yenen stärks. Ett alternativ är också att kursen upprepar sitt nuvarande mönster och hoppar nedåt i små ”kullar” eller omgångar. Det är nog det sannolikaste alternativet då börsen nog har några dagar kvar på sig att gå upp innan en nedgång/konsolidering. Akta er bara för Q1 rapporten den 23:e, efter Nasdaqs stängning.

Apple diagram
Apple-diagram

Om vi tittar lite närmare på vinsten och den förväntade vinsten förväntar sig analytiker ett rekordresultat för kvartalet trots att vinsten faktiskt har sjunkit  sedan 2012. Q1 brukar dock vara ett bra kvartal för Apple men det krävs inte mycket för att förväntningarna ska grusas. Analytiker som grupp har heller aldrig rätt utan är ett tacksamt objekt att handla emot.

Tittar man på detta med en gnutta sunt förnuft så verkar det som om de flesta som har velat köpa en Iphone redan har gjort det och försäljningen av Iphone 5 verkar ljummen och innovationerna är inte lika banbrytande som tidigare. (Men det säger analytikerna är inprisat, givetvis.) Så kan det verkligen bli så mycket bättre? För ett tag sedan så kunde man knappt synas på stan med en annan mobil men nu verkar både Samsung och Nokia ha tagit upp farten i mobilracet till Apples nackdel. Apple står i och för sig inte och faller med Iphone men man kan dra en parallell med  Ericssons mobiler : De hade sin tid i rampljuset och sedan var det tack och adjö för gott!
Steve Jobs, bolagets grundare och visionär, som har haft en stor del i företagets framgång, gick ju också bort för ett tag sedan och ersattes av en gråaktig börs-vd.

Så, bolagets grundare och visionär Steve Jobs, är död. Vinstutsikterna ser svaga ut men analytikerna är fortfarande positiva. Aktien går ner och ger extremt dåliga signaler. Det är med andra ord åter dags att lita på grafen igen, ditt känselspröt på marknaden!  ”Priser är aldrig för låga för att man ska börja sälja och aldrig för höga för att man ska börja köpa” som Livermore sade.

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto