Home > Apple versus Nokia

Apple versus Nokia

Apple och Nokia ligger långsiktigt i starka trender, fast för Apple är de uppåtriktade och för Nokia nedåtriktade. Tror man att Apples innovationskapacitet de närmaste åren är fallande och att Nokias telefoner på nytt ska börja sälja stort kan det vara läge att bevaka respektive akties trender.

Dom läsare som följt aktiemarknaden under långtid, typ 30 år, kan nog dra sig till minnes att telekombolagen Nokia och Ericsson ett flertal gånger varit helt utslagna på börsen för att några år senare varit det hetaste, hetaste och värderats med skyhöga multiplar.

En liknande börsutveckling har amerikanska Apple haft. De senaste åren har varit en framgångssaga för Apple, men på 1990-talet var bolaget nere för räkning och räddades bland annat av Microsoft. Apple hade dessförinnan, läs 1980-talet, varit en kursvinnare av stora mått.

Till exempel om ni minns storfilmen Forrest Gump, så åskådliggjordes där hur enormt rik huvudpersonen blev med att han tidigt investerat i Apple aktier. Rollfiguren, som Tom Hanks spelade, trodde i och för sig att han investerat i en äppelodling, men det är en annan historia…

Poängen med detta är iallfall att det är naturligt att denna typ av företag har långa perioder med enorma framgångar och med aktievärderingar uppblåsta av höga förväntningar. Sedan har företagen kommit in en svacka och aktiekursen har då sjunkit ihop som en suffle. Efter några år kommer det uträknade bolaget igen och så början processen om på nytt med en aktien som rusar i skyn.

Ett bolag som verkligen gått i väggen de senaste åren är Nokia. Aktien har sedan toppen år 2000 på 535 kr gått ner med 93%. Med Nokias nya smarta telefon Lumia så satsar bolaget nu allt på ett kort. Går satsningen hem och samarbetet med Microsoft i övrigt slår väl ut kan aktien mycket väl lyfta de kommande åren. Helt hopplöst verkar det då inte då till exempel DI idag skrev,  efter att ha testat Nokias nya telefon, att  ”Nokia på väg tillbaka. Microsofts operativsystem är en vinnare”. Vågar man tro på det börjar läget bli intressant för en långsiktig aktieplacering.

Under samma tid, från mars år 2000, har Apple istället gått upp med över 1 000%. I och med grundaren Steve Jobs tragiska frånfälle har flera bedömmare dock börjat ifrågasätta bolaget förmåga att komma med nya revolutionära och vinnade produkter. Troligtvis kommer bolaget den närmaste tiden kunna leva på sina nuvarande produkportfölj, men vad händer om 2-3 år? Kommer konkurrenterna då vara ikapp och förbi Apple?

Tittar vi på månadsdiagrammen över Apple och Nokia ser vi att båda aktierna ligger i kraftiga trender. Apple trendar dock uppåt och Nokia nedåt. Så ur teknisk synvinkel ska man än så länge äga Apple och blanka Nokia. Skulle däremot de båda aktiernas trender brytas blir läget ett helt annat. Den långa nedåtgående trendlinjen i Nokia-aktien bryts om aktien går över motståndet vid ca 57,5 kr. Samtidigt har Apple-aktien en stödnivå vid ca 365 USD som om den bryts samtidigt innebär att den uppåtgående trendlinjen också brutits.

Bryts dessa trender kan det därför bli en mycket intressant långsiktig placeringsstrategi att samtidigt köpa Nokia-aktien och blanka Apple-aktien för ungefär samma pengar. Är man helt övertygad om att Nokias produkter kommer att bli framgångsrika och att Apples produktsortiment har sett sina bästa dagar kan man överväga att använda denna placeringsstrategi redan nu. Annars rekommenderar vi starkt att man avvaktar tills att respektive akties trend först brutits.

Teknisk analys Apple (Månadsdiagram)
Teknisk analys Apple (Månadsdiagram)
Teknisk analys Nokia (Månadsdiagram)
Analys Nokia (Månadsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.