Home > Apples aktie backar trots rekordkvartal

Apples aktie backar trots rekordkvartal

Apples aktie backar timmarna efter företaget rapporterar sina intäkter för årets fjärde kvartal. 

Trots ett rekordkvartal vad gäller intäkter (64,7 miljarder dollar) är investerarna besvikna över försäljningen av iPhones och en minskande kinesisk marknadsandel.

Försäljningen av Mac och tjänster nådde rekordhöga nivåer, vilket bidrog till det anmärkningsvärt starka året. Trots ökade intäkter och ökat utspätt resultat per aktie lyckades inte den ökade försäljningen av iPads och Mac-enheter att kompensera för den mindre positiva iPhone-försäljningen.

Varför såldes Apple efter stängning?

Apple är ett av de företag som har gagnats mest av coronavirus-pandemin. Då folk allt mer började arbeta hemifrån kunde Apple erbjuda rätt produkt vid rätt tillfälle när folk behövde skapa sina egna hemmakontor.

Alla IT-företag presterade bättre än vanligt under de senaste sex månaderna, så detta rekordkvartal vad gäller intäkter bör inte vara en överraskning för investerare. Om man tittar på företagets allmänna intäkter har de dock bara stigit 1% under det senaste året, medan deras aktie har stigit med över 90% under samma tidsperiod. Därför kan denna värdering anses vara lite extrem jämfört med vad Apple faktiskt levererade.

Företaget deklarerade även en kontantutdelning på $0.205/aktie som ska betalas ut den 12:e november 2020 till aktieägare. Detta ligger i linje med en tidigare delningsjusterad grund med en framtida avkastning på 0,71%.

Denna rapports timing var inte särskilt bra. Aktiemarknadens volatilitet har på sistone ökat, vilket man kan se på VIX-indexet, bara ett par dagar innan det amerikanska presidentvalet. Stora aktieindex har reagerat negativt på bristen av en andra runda stödpaket innan valet. Trots att båda kandidaterna antyder att ett ännu större stödpaket kommer levereras efter respektive kandidats eventuella vinst föredrar investerare att avvakta innan resultaten har kommit. Trots osäkerheten ligger aktierna fortfarande på rekordhöga nivåer i det som verkar vara en längre konsolidering inför det att osäkerheten går över.

Allt sammantaget levererade Apple ett otroligt kvartal vad gäller intäkter. Alla företag som tradeas med så höga multipler kommer få det svårt att rättfärdiga detta om tillväxten av intäkter eftersläpar tidigare resultat.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.