Home > Är den amerikanska aktiemarknaden övervärderad?

Är den amerikanska aktiemarknaden övervärderad?

Deltagare på den amerikanska aktiemarknaden på två olika sidor under COVID-19-pandemin och efter massiva ingripanden från centralbanker.

Å ena sidan har vi erfarna mäklare med flera års erfarenhet på marknaden som varnar om att marknaden är övervärderad. Å andra sidan har vi nya investerare där detta är deras första möte med marknaden via fraktionerade aktier från mäklarsidor som Robinhood. De är köpare, och de är tillräckligt många för att påverka marknaden.

Vad är viktigast – erfarenhet och förnuft eller det vi ser från unga och äventyrslystna investerare?

Den amerikanska aktiemarknaden mitt under en pandemi och valår

Enligt Merrill Lynch Fund Manager Survey har indikatorn för övervärdering av aktier nått nivåer som vi inte sett på över två årtionden. Detta innebär att många aktiemäklare och Wall Street-veteraner tror att den amerikanska aktiemarknaden är övervärderad och att den senaste uppgången från botten inte verkar ha faktiskt varit en botten då den skiljer sig från hur botten såg ut 2003 och 2009.

Liknande värden (och lägre) för indikatorn sågs senast innan två viktiga U-svängar på marknaden – under 1999 innan IT-kraschen och år 2017 precis innan handelskriget med Kina inleddes. Därför är erfarna investerare tveksamma inför att investera i aktiemarknaden under dess nuvarande värderingar.

Å andra sidan har aktiemarknaden ersatt sportbetting för många unga investerare, då de inte haft tillgång till sport under pandemin. Tack vare fraktionerade aktier kan investerare investera hur mycket de vill i en aktie, vilket sen mäklaren konverterar till fraktioner. I och med antalet nya investerare handlar det då om signifikanta volymer, även om varje enskild persons investeringar är relativt små.

En förklaring till detta är att risken på aktiemarknaden inte är så viktig för denna nya generation av investerare. Majoriteten av pengarna är trots allt gratis pengar då de kommit från regeringen, så att förlora dem är inte det värsta som kan hända. Hur kan man annars förklara Hertz uppgång bara timmar efter att de gått i konkurs?

Medan det finns cykler som vi följer när det kommer till aktier har avkastningspotentialen minskat, framförallt om man överväger att vi just nu befinner oss i ett valår i USA. Vi kommer snart se vilken slags investerare det blir som vinner – de vaksamma eller de mer äventyrslystna?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto