Home > Är den digitala valutan Bitcoin i en bubbla?

Är den digitala valutan Bitcoin i en bubbla?

BitcoinInte heller hölls transaktionen inne innan den skickades eller stämdes av med någon statlig svartlista. Ingen hade heller någon möjlighet att beslagta pengarna under tiden de skickades och bara du och din kompis känner till transaktionen.

Och förresten, detta var på en söndag.

Detta ovan är några av orsakerna till varför Bitcoin (BTC) blivit så populära. Det är en global, decentraliserad, virtuell valuta helt utan statlig kontroll som är helt open source. Bitcoin har ingen centralbank. Dessutom är Bitcoin en äkta fiatvaluta, det vill säga pengar skapas inte från skuld från första kronan eller dollarn av en centralbank vilket är vad som sker för alla övriga valutor i världen.

Istället ”bryts” bitcoins ifrån en krypto-kedja som ökar i svårighetsgrad ju fler Bitcoin som bryts och gör det progressivt svårare att bryta nya Bitcoin. Detta system är designat för att göra så att Bitcoin-tillväxten så gott som planar ut till ungefär 2140. Antal Bitcoin just nu är ca 11 miljoner stycken och max antal är begränsat till ungefär 21 miljoner.

Detta är ett revolutionerande koncept. Till exempel skulle detta kunna innebära att företag helt kan ta bort banker som mellanhänder och drastiskt öka sina vinster.

Bitcoin skapades 2008 av en grupp eller person som gick under pseudonymet Satoshi Nakamoto, som efter att ha satt upp Bitcoin P2P-nätverk försvann spårlöst. Vill man köpa Bitcoin måste du först skapa en digital plånbok. Din och alla andras plånbokssignaturer sparas sedan på nätverket tillsammans med en transaktionslogg som hålls igång av de servrar som bryter nya bitcoins. Det hjälper om man tänker sig Bitcoin mer som en ändlig råvara mer än en valuta. Att förfalska Bitcoin är svårt då alla servrar har samma logg och för att förfalska Bitcoin måste man således lura alla datorer i nätverket.

Vill du sedan köpa bitcoin kan man göra det på en av de börser som växlar in annan valuta mot Bitcoin, som till exempel Mt. Gox i Japan, som står för ungefär 70% av all transaktionsvolym i Bitcoin. Kuriosa är att namnet Mt. Gox är taget ifrån fantasy-kortspelet Magic: The Gathering.

Bitcoin kan även handlas hos IG Markets via binära optioner.

Trots de stora potentiella fördelarna är det inte många som än så länge erbjuder möjligheten att betala med Bitcoin. Det finns dock ett fåtal undantag så som WordPress eller Wikileaks. Värdet på alla utestående Bitcoin är just nu å andra sidan bara strax över 1 miljard dollar med en omsättning på ungefär 150miljoner dollar de senaste dygnet, vilket man kan jämföra med till exempel två eller tre aktiers dagsomsättning på largecap-listan på Stockholmsbörsen. Inte mycket alls med andra ord om man ska kalla Bitcoin för valuta och till exempel inte en råvara.

På sistone har dock Bitcoin gjort rubriker världen över av helt andra orsaker. Då det knappt går att köpa någonting för Bitcoin har de flesta istället köpt i spekulationssyfte och lyckats blåsa upp en stor bubbla. Sedan har så klart det allmänna minskade förtroendet för finanssystemet som helhet med tanke på spektaklen i till exempel Grekland och på Cypern nog påverkat en del.

Under 2012 kunde man köpa en Bitcoin för ungefär 10$, men nu i april handlades Bitcoin som högst i 266$. Under de senaste dagarna har priset fallit kraftigt och handlas just nu kring 100$ på Mt. Gox.

Man kan förstås rationalisera svängningarna som helt naturliga i takt med att allt fler får upp ögonen för Bitcoins potential, men att det har varit en bubbla kommer man inte ifrån ändå. Detta kan å andra sidan ge väldigt fina tradingmöjligheter framöver. Att det är en bubbla behöver heller inte betyda att priset har toppat för gott.

Om vi tittar lite närmare på prisutvecklingen kan man se att en liknande topp redan har utspelat sig 2011, med ett kraftigt fall som följd. Då precis som nu kulminerade priset på Bitcoin med stora rubriker i pressen. Vem vet, priset kanske går upp till 250$ direkt i samma takt som innan men det troligaste och bästa händelseförloppet efter en sådan här parabolisk uppgång är att priset vilar och konsoliderar på en låg nivå och sedan gradvis stiger igen, precis som under 2012.

Hur lång konsolideringen blir går inte att säga men åtminstone ett halvår bör vara rimligt för en stabil uppgång efter det. Hela prisrörelsen exemplifierar för övrigt också att allt man behöver göra är att köpa dyrt och sälja dyrare; Det bästa och effektivaste sättet att köpa är efter utbrott till nya högstanoteringar.

Uppgången i Botcoin visar verkligen att allt man behöver göra för att tjäna pengar på marknaden är att vänta på att rätt läge ska uppenbara sig, som att sitta på en veranda och vänta på att en guldtacka ska ramla ner från himlen: När den väl gör det är allt man behöver göra att gå dit och plocka upp den, och sedan gå hem. Man måste dock se till att vara där; med andra ord se till att titta på Bitcoingrafen med jämna mellanrum.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto