Home > Är den stora depressionen på väg tillbaka?

Är den stora depressionen på väg tillbaka?

De senaste svängningar på aktiemarknaden i USA har förvånat många. Då marknadens instabilitet ökat dramatiskt har dess skarpa rörelser upp och ned inneburit att investerare har haft svårt att justera sina portföljer.

Marknadsnedgången från toppnoteringarna var den snabbaste 30% nedgången i historien. Det som följde var dock minst lika viktigt. Vändningen från de låga noteringarna kändes för många helt ologiska från ett ekonomiskt perspektiv, och liknande det som hände under den historiska kraschen på slutet av 1920-talet, en krasch som fortfarande är ett riktmärke för många investerare idag.

Kommer historien upprepa sig?

En ny studie som analyserade marknaden menade att vi ännu inte har nått en lägstanivå. Istället menar det att aktier inte kan överleva endast på likviditet (dvs. hur den amerikanska centralbanken började köpa ETF:er denna vecka). Och ifall det inte finns någon direkt tillväxt i ekonomin när likviditeten tar slut så kan den vändning som vi just nu ser få ett plötsligt slut.

Under kraschen 1929 vände aktiemarknaden starkt från den första nedgången. Faktum är att det såg ungefär likadant ut som det gör just nu.

Samma diagram visar vad som hände efter den första vändningen. Om vi har i åtanke de 150 år av mönster som analyserats ser det ut som att aktiemarknaden har en verklig kris framför sig.

Men det finns ett flertal faktorer som kan innebära att det blir annorlunda denna gång. Faktum är att det inte finns någon som helst koppling mellan dessa två kriser.

För det första har vi stödet från den amerikanska centralbanken. Med liten eller icke-existerande inflation har den amerikanska centralbanken allt det utrymme de behöver för att tillhandahålla likviditet fram tills det att saker och ting förbättras. Det kan ta en månad, ett halvår eller mer, men investerare vet att de har stöd från centralbanken.

En annan aspekt hittar vi i hur marknaden är uppbyggd. År 1929 bestod hela marknaden mer eller mindre av liknande industrier med väldigt lite variation när det kom till intäktsflöden och riktade insatser.

Idag är det IT som regerar. Om Amazon, Microsoft, Google med flera dominerade innan pandemin ser vi hur de fortsätter att göra det under pandemin, och konsoliderar sedan sin position efter det. Molnbaserade tjänster är bara början. Vi ser nu hur de processer som ingår i företagsvärlden håller på att förändras.

Istället för att prata om en ny krasch finns det de som ser 2020-fallet som början på en ny era. En ny start där företag som hade problem innan krisen (exempelvis General Electric) kommer få svårt att överleva, men nya och innovativa företag som kan rida på de nya trenderna kommer frodas.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto