Home > Är det dags att handla volatilitet?

Är det dags att handla volatilitet?

Det finns flera saker som investerare är rädda för – talibanernas övertag av Kabul, Fed som tvingas trappa ned på tillgångsköp och fallande kinesiska aktier – ändå ligger ”orosindex” lågt. Kan detta vara lugnet före volatilitetsstormen?

Även om investerare inte gillar det om det får värdet på portföljen att sjunka, älskar traders volatilitet eftersom de kan tjäna mest pengar när aktiekurserna stiger eller sjunker långt och snabbt. Så hur kan vi mäta volatilitetsmängden på marknaderna, och kan vi handla volatilitet direkt snarare än indirekt via dess effekter på enskilda aktiekurser? För att gå rakt på sak: är det just nu ett bra tillfälle att handla volatilitet?

Vad är volatilitet och Volatility Index?

Cboe Volatility Index (VIX) skapades av Chicago Board Options Exchange (CBOE) för att följa marknadens förväntningar på volatilitet i S&P 500 över de kommande 30 dagarna. Hur detta räknas ut är ganska matematiskt och inte något vi kommer gå in på här, men detta index kallas ofta ”fear index”, eller ”orosindex”. Det stiger när investerare är mindre säkra kring vart marknaden är på väg, och ett högre värde innebär att stora svängningar är möjliga.

Ska man köpa Volatility Index just nu?

Efter att förståeligt nog ha nått rekord under coronaviruspandemin i mars 2020, sitter volatilitetsindex (dvs. "orosindex") som VIX väldigt lågt. Betyder detta att det inte finns något för marknadsaktörerna att frukta, eller finns det bara en väg för volatiliteten att gå?

CBOE Volatility Index 5-årigt prisdiagram (källa: Yahoo! Finance)

Det finns många politiska (Afghanistan) och ekonomiska (inflation) utlösare som kan driva volatiliteten högre. Vi vet inte vad och vi vet inte när, men av 5-årsdiagrammet (ovan) och 30-årsdiagrammet (nedan) att döma kan det mer handla om "när" än "om" volatiliteten ökar igen.

CBOE Volatility Index 30-årigt prisdiagram (källa: Yahoo! Finance)

En prisprognos för Volatility Index 2021

I de tidigare diagrammen kan du se topparna i intervall när de stiger mot toppar för att nå två till tre gånger det aktuella indexvärdet. Om du åtminstone vill fördubbla dina pengar kan handel av volatilitet i stället för volatila aktier vara ett sätt att göra det. Detta är dock något du måste besluta kring på egen hand.

Var du kan köpa Volatility Index

De flesta mäklarna låter dig handla VIX eller andra volatilitetsindex på olika sätt. Vissa låter dig investera i en börshandlad fond (ETF) som Barclays iPath Series B S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN. Vissa mäklare låter dig placera en lång eller kort spridning eller handla med CFD:er direkt på värdet av VIX eller ett annat volatilitetsindex som erbjuds under ett annat namn, till exempel helt enkelt “Volatility Index” eller “EU Volatility Index”. Här är två mäklare att välja bland:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto