Home > Är det dags att oroa sig för skuldsättningen?

Är det dags att oroa sig för skuldsättningen?

J.P. Morgan anses ofta vara en av de största inom bankvärlden. Under hans tid har House of Morgan blivit en av de mest inflytelserika bankerna i USA och Storbritannien med verksamheter i många delar av världen.

Under kriser, som den vi just nu befinner oss i, tittar man ofta på tidigare kriser för att se hur det har gått tidigare, och därmed få en aning om hur det kan gå denna gång. Då detta är den största ekonomiska chock världen har upplevt sedan depressionen på 30-talet ekar J.P. Morgans ord extra tungt. När banktjänstemän var rädda för att låna ut pengar till privatpersoner och företag fick de besked av J.P. att de kunde använda bankens reserver. Men detta är ju reserver som är till för nödlägen, menade tjänstemännen. J.P. Morgans svar gick till historien: ”Detta är varför vi har reserver – för att använda dem i tider som dessa”.

Detta för oss till det omdebatterade ämnet om att låna nu och inte oroa sig för vad framtida generationer kommer behöva göra för att betala tillbaka skulden. Men, som Morgan antydde, krävs det desperata åtgärder under desperata tider. Den beslutsamhet som krävs för att agera är viktigt för att korrekt hantera marknadens förväntningar.

Mer pengar till folket

USA är det mest skuldsatta landet i världen och fortsätter att leva med sina skulder. Samtidigt har de monopol på världens reservvaluta och har en av de mest proaktiva centralbankerna i världen.

Fed tvekade inte en sekund när pandemin nådde USA. De sänkte räntorna till noll, expanderade sitt program för kvantitativa lättnader och såg till att pengar fanns tillgängliga för småföretag och privatpersoner. Med Fed har inte mycket manövreringsutrymme då de endast kan erbjuda lånemöjligheter. Direkta pengar eller stödpaket är regeringens jobb.

Därför utfärdade finansdepartementet mer skuld, byggde en imponerande balansräkning och levererade stödpaket. De är nu redo för en andra rund stödpaket. Trots de pågående politiska förhandlingarna finns det inte mycket tvivel om att mer stöd kommer att komma snart. Det finns helt enkelt inget alternativ, om inte världen mirakulöst nog skulle lyckas ta sig ur denna kris över en natt.

I Spanien godkände regeringen en ökning av utgifter med 54% under 2021 med 12% uppskattat underskott. Rika länder med överskott, som Tyskland, har inte varit blygsamma med sina utgifter heller. Men i allmänhet måste den utvecklade världen låna pengar för att ta sig ur denna kris.

Som Fed:s Powell nyligen menade – detta är inte tidpunkten då vi oroar oss för skuldsättning. Precis som J.P. Morgan sade för nästan ett århundrade sedan är det nu dags att lösa problemet med de verktyg vi har tillgängliga.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto