Home > Är det säkert att köpa amerikanska aktier efter de senaste nedgångarna?

Är det säkert att köpa amerikanska aktier efter de senaste nedgångarna?

Amerikanska aktier faller när Omicron-varianten utgör ett hot mot den ekonomiska återhämtningen, och Jerome Powell, Feds ordförande, blev hökaktig. Är det dags att köpa under dippen?

Vi är bara i mitten av handelsveckan och det har redan hänt så mycket som påverkar börsen. Till att börja med, efter förra fredagens nedgång på grund av farhågorna för en ny COVID-19-variant som kan hämma den ekonomiska återhämtningen, stabiliserades börsindexen.

Men i går levererade Jerome Powell vad som visade sig vara den mest spännande vändningen under hans mandat. Han antydde en mycket snabbare penningpolitisk åtstramning och föreslog att Fed kommer att släppa ordet "övergående" när man tolkar inflationen.

Som ett resultat rasade marknaderna ytterligare. Traditionellt sett bådar inte penningpolitisk åtstramning gott för aktier, så de stora indexen, som Dow Jones som visas nedan, korrigerades.

Men genom att göra det har Dow Jones bara återgått till ett långsiktigt konsolideringsområde. Utbudet startade i maj i år, och det höll i sig fram till oktober då det senaste rallyt började.

Innan man drar några slutsatser om virusets variant och Feds budskap, finns det därför någon anledning att vara hausse på amerikanska aktier? Här är tre: inflödet till aktier under de senaste 12 månaderna överstiger det kombinerade inflödet under de senaste 19 åren, ökningen av detaljhandlare och historiska marknadsutvecklingar i december.

Aktier är populärare än någonsin

Under de senaste 12 månaderna har inflödet av aktier överstigit det totala inflödet under de senaste 19 åren tillsammans. Med andra ord, aktier är populärare än någonsin och det förklarar den hausseartade uppgången under pandemin.

Vem köper aktier egentligen?

Uppgången av detaljhandlaren

Förutom institutionella och långsiktiga investerare finns det ett nytt bröd av handlare som är villiga att ta sina chanser på aktiemarknaden – detaljhandlarna. Enligt en studie som drivs av Statista, öppnades 22,5 miljoner nya onlinehandelskonton hos Robinhood bara under andra kvartalet 2021. Detta är lika med antalet användare under 2019 och 2020 tillsammans, vilket återigen signalerar ett starkt intresse för aktiemarknaden.

December brukar ge positiv avkastning

Slutligen är december vanligtvis hausse för aktier. Inte alltid, men sannolikheter tyder på en sannolikhet på 70% eller mer för att december ska ge positiv avkastning.

Sammanfattningsvis har aktiemarknaden knappt stöd och återinträder på ett sex månader långt intervall. Åtstramningen är dessutom inte en överraskning för finansmarknadens aktörer, medan positiv avkastning är vanligt i december.

Är ett tomte-rally möjligt?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto