Home > Är det säkert att köpa AUD efter RBA levererat ett hökiskt uttalande?

Är det säkert att köpa AUD efter RBA levererat ett hökiskt uttalande?

RBA levererar ett hökiskt uttalande som skickar den australiensiska dollarn högre. Så är det säkert att köpa den australiensiska dollarn?

Den första centralbanken som meddelade sitt penningpolitiska beslut i april var Reserve Bank of Australia (RBA). Även om de inte höjt kontantkursen ännu, levererade de ett hökiskt uttalande, vilket skickade den australiensiska dollarn högre.

Kontanträntan i Australien är på sin lägsta nivå, 0,1%, sänkt under covid-19-pandemin. Men centralbanken fruktar att priserna på varor och tjänster kan stiga mycket snabbare än de redan gjorde, och därför antydde den att normaliseringen av dess penningpolitik närmar sig.

För den australiensiska dollarn var nyheten bara en anledning att gå ännu högre. Den australiensiska dollarn har bjudits mot sina konkurrenter i flera veckor nu – den steg mot euron på grund av konflikten i Östeuropa, men den gick också upp mot den australiensiska dollarn även om Federal Reserve redan höjde räntan.

Höjdpunkter i RBA:s beslut

Inflationen nådde 3,5% på årsbasis i Australien, och det blev ett bekymmer för RBA. Lönetillväxten accelererade dock inte, och därför såg RBA inte behovet av att höja kontanträntan vid detta möte.

Inflationstrenden kommer dock inte att avta. Centralbanken förväntar sig högre inflation under de kommande månaderna och om uppgifterna bekräftar det är den redo att agera.

Som en följd av detta steg den australiensiska dollarn gentemot sina jämförbara konkurrenter. Den handlades nyligen med en budton mot den amerikanska dollarn, och RBA:s tillkännagivande utlöste ett utbrott över 0,76. Marknaden har brutit över det tidigare lägre högsta, vilket tyder på att en hausseartad vändning redan är här.

Framöver verkar den senaste konsolideringen vara en vimpel. Om det är sant, tyder det uppmätta steget på att vi kan se AUD/USD-växelkursen till 0,78 och högre förr snarare än senare.

Sammantaget levererade RBA ett hökiskt uttalande. Den följer Feds väg, även om inflationen i Australien är långt ifrån att nå de nivåer som setts i USA.