Home > Är det säkert att köpa euron efter att den handlats i baisseartat territorium hela året?

Är det säkert att köpa euron efter att den handlats i baisseartat territorium hela året?

ECB:s decemberbeslut är stort då valutahandlare väntar på ny vägledning från centralbanken. Den gemensamma valutan har handlats i baisseartat territorium hela året – är det säkert att köpa nu?

En av de mest efterlängtade händelserna under den sista delen av handelsåret för valutahandlade är det kommande Europeiska centralbankens möte. ECB tillkännager sin penningpolitik på torsdag, och euro-parens volatilitet kommer att öka.

Detta möte fokuserar på framåtriktad vägledning och på vad centralbanken kommer att signalera om sina tillgångsköp. Det bör nämnas att till skillnad från Fed, som redan börjat minska sina tillgångsköp, valde ECB en annan väg.

Under covid-19-pandemin körde de två program för köp av tillgångar – APP, det vanliga och PEPP, ett utformat som stöd under pandemin. Vid detta möte kommer ECB sannolikt att meddela slutet på PEPP-programmet i mars 2022, men överraskningen kan komma från APP. ECB antydde att det skulle stärka APP, tvärtemot vad Fed gör. Därför kommer en hökaktig överraskning för marknaderna, och därmed hausseartad för den gemensamma valutan, att vara att ECB lämnar de månatliga köpen oförändrade.

Högre inflation pressar ECB

Den möjliga hökaktiga förändringen i ECB:s budskap kan komma mitt under inflationsrisker. Vid detta möte kommer ECB att presentera sina inflationsförväntningar för 2024, och konsensus om personalens prognoser för kärninflationen är 1,8%. Risken lutar dock uppåt, åtminstone om vi tänker på vad som händer i andra delar av världen, som till exempel USA, där inflationen nått 6,8% i november, den högsta på 39 år.

Kommer Fed att leda vägen?

Fed-mötet är också viktigt för handel med euron inför ECB-mötet. Detta beror på att Federal Reserve i USA är den mest inflytelserika centralbanken i världen och dess agerande fungerar ofta som en väg för andra centralbanker i den utvecklade världen.

Som sådan, om Fed är på väg att leverera det mest hökaktiga skiftet i punktdiagrammet på decennier, kan det vara klokt att överväga att ECB kommer att göra detsamma. Därför kan en hökaktig Fed antyda en liknande ton för ECB.

Vinsttagning i slutet av året kan hjälpa tjurar

Den gemensamma valutan handlades med en baisseartad ton hela året. Den minskade mot sina jämlikar, men handlare som bokar vinster kan öka de i slutet av året. För att kvadrera en kort position måste man gå långt; därför kan euron få visst stöd under årets sista handelsveckor.

Sammantaget ser euron fortfarande sårbar ut, eftersom Fed och ECB har olika politik. Därför förblir den övergripande snedvridningen för den gemensamma valutan baisse.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto