Home > Är det säkert att köpa guld efter att det handlats för nära $2 000?

Är det säkert att köpa guld efter att det handlats för nära $2 000?

Guldpriset handlas nära $2 000 på investerarens flykt till säkerhet. Rädsla för ännu högre inflation utlöste ett rally i säkra tillgångar som guld.

Kriget i Östeuropa utlöste en aldrig tidigare skådad våg av sanktioner från västerländska nationer mot Ryssland. Förutom att begränsa Rysslands centralbanks agerande kom sanktioner också från den privata sektorn, eftersom många företag helt enkelt lägger ner sin verksamhet i landet även till en hög ekonomisk kostnad.

Under helgen startade diskussioner bland NATO-medlemmar för att hitta ett sätt att kringgå olje- och gasförsörjningen från Ryssland. Nyheten utlöste en kraftig ökning av oljepriset, då WTI-råoljan öppnade kraftigt högre.

Men det utlöste också en ökning av ädelmetaller, som guld. Rädslan för ännu högre inflation fick investerare att rikta sin uppmärksamhet mot guld, och den gula metallen handlas nu nära $2 000-strecket.

Är det säkert att fortsätta köpa på dessa nivåer? Enligt det tekniska perspektivet ligger guldet på att göra ett nytt försök på rekordhöga nivåer.

Hausseartad triangel slutade på $1 800

Guld frikopplades från finansmarknaderna förra året. Medan aktiemarknaden fortsatte att ge, presterade guld sämre och gav negativa resultat under året.

Men det visade sig att guld bara konsoliderades. Det bildade en sammandragande triangel som nyligen bröt högre. Triangeln slutade på $1 800, och när priset bröt över den övre trendlinjen hölls guldpriset inte tillbaka längre.

Guld för 2 000 dollar ser dyrt ut, men om vi justerar priset för inflationsförväntningar och dynamiken på världens finansiella marknader, så är det mycket troligt att det går över det tidigare högsta rekordet. Inflationen i USA har nått nivåer som inte setts på fyra decennier, även före kriget i Östeuropa.

Nu när kriget påverkar den globala oljeförsörjningen kommer högre oljepriser att driva på inflationen ytterligare. Som sådan skulle investerare som letar efter ett skydd mot stigande priser på varor och tjänster sannolikt lägga till guld till sina portföljer.