Home > Är det säkert att köpa olja efter att den studsat från dynamiskt stöd?

Är det säkert att köpa olja efter att den studsat från dynamiskt stöd?

WTI-råoljepriset studsade från dynamiskt stöd. Så vad kommer härnäst nu när OPEC ser världens totala oljeefterfrågan 2022 öka med 4,3%?

Oljepriset fortsatte att stiga under 2021 när världsekonomin återhämtade sig från den pandemiska nedgången. Alla korrigeringar har köpts eftersom efterfrågan överträffade utbudet.

Vid ett tillfälle var prisåtgärden så hausseartad att den hotade att bryta över nyckelnivån på $100. Men under den sista delen av handelsåret korrigerade oljan tillbaka till $60-området. Sedan, efter att ha handlats nära $85-nivån, gick den lägre, vilket utlöste en försäljning på aktiemarknaderna också.

Ändå hittade det stöd precis där det var tänkt – på en dynamisk nivå. En dynamisk nivå är en som "följer" priset, och i det här fallet ges den av den projicerade trendlinjen som förbinder de tidigare två högre låga nivåerna. Därför, även om det ligger över dynamiskt stöd, är oljepriset hausse, eftersom serien av högre toppar och högre dalar förblir intakta.

Så vad kommer härnäst för WTI-råoljepriset nu när det studsade från dynamiskt stöd? Enligt OPEC är efterfrågan på olja på väg att växa nästa år i takt med att den globala ekonomiska återhämtningen fortsätter.

OPEC uppskattar att världens oljeefterfrågan överstiger 100 miljoner fat per dag (mb/d)

De globala oljeutsikterna förväntas förbättras under 2022. I år uppgår världens oljeefterfrågan till 96,63 (mb/d), prognosen kommer att öka till 100,79 mb/d, enligt den senaste oljemarknadsrapporten som släpptes av OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries). 

USA är återigen i förarsätet, och den totala oljeefterfrågan för nästa år ser ut att stiga med 4,51%. Eftersom detta är den största ekonomin i världen kommer det att ha en positiv inverkan på den globala tillväxten.

Därför bör oljepriset stödjas vid eventuella nedgångar, om världens ekonomi inte skulle påverkas av en ny covid-19-våg.

$100/fat – nästa stora nivå

Den tekniska bilden förblir hausse medan priset ligger kvar över det stigande dynamiska stödet. Kan vi se $100/fat 2022?

Ur ett tekniskt perspektiv bör vi inte utesluta en sådan möjlighet. När allt kommer omkring finns inget viktigt motstånd och det runda siffran förblir en nyckel för framtida prisåtgärder.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto