Home > Är det säkert att köpa S&P 500-index efter nya rekordhöga nivåer?

Är det säkert att köpa S&P 500-index efter nya rekordhöga nivåer?

S&P 500-indexet är tillbaka på rekordhöga nivåer trots att USA:s Federal Reserve levererar ett mer hökaktigt uttalande än vad marknaden förväntat sig. Så är det säkert att fortsätta köpa aktier efter att indexet återgått till rekordhöga nivåer?

Årets sista Federal Reserve-möte ligger bakom oss, och Fed levererade ett hökaktigt uttalande och presskonferens. Ändå, trots att en hökaktig Fed vanligtvis tynger aktier, är aktierna tillbaka på rekordnivåer. S&P 500-indexet, som visas nedan, skrev precis ut ett nytt rekord, eftersom investerare ignorerar Feds budskap.

Vad sa Fed?

Fed levererade ett hökaktigt uttalande i december. För det första lämnade det kurserna oförändrade. Detta var en no-brainer, i den meningen att Jerome Powell flera gånger uttalade att ingen räntehöjning är möjlig medan Feds program för kvantitativa lättnader fortfarande körs.

För det andra fördubblade det den kvantitativa nedgångshastigheten till $30 miljarder/månad ($20 miljarder statsobligationer och $10 miljarder lånsäkrade värdepapper). För det tredje hänvisar de inte till inflationen som övergående längre utan förhöjd.

Som sådan började marknaden prissätta en räntehöjning redan nästa mars, och sedan en höjning per kvartal. Hittills var konsensus att Fed bara kommer att höja två gånger under 2022. Gårdagens punktdiagram visar dock tre räntehöjningar 2022, ytterligare tre 2023 och två 2024. Därför ett hökaktigt meddelande.

Varför hoppade aktier efter ett hökaktigt meddelande?

Trots det hökaktiga budskapet fokuserade marknaden på vad som händer nu, och inte på vad som kommer att hända i framtiden. Verkligheten är att Feds lättnader fortsätter – de saktade bara ned, eftersom centralbanken fortsätter att köpa tillgångar, om än i långsammare takt.

Enkelt uttryckt är inflationen på den högsta nivån i fyrtio år, arbetslösheten är 4,2% och aktierna stiger med 25% per år. Varför behövs det lättnader när det finns mer än 1,5 biljoner dollar i överskott av kontanter och banksystemet inte kan använda dem? Kvantitativa lättnader är bra för aktier, och så länge som Fed fortsätter att köpa tillgångar bör aktierna fortsätta att klättra till nya toppar.

Den tekniska bilden av S&P 500 pekar på mer uppsida

Den tekniska bilden ser också hausse ut. För det första ligger S&P 500-indexet fortfarande över den stigande trendlinjen. För det andra bildade den ett omvänt huvud- och axelmönster innan den nådde ett nytt högsta. Kombinationen av de två pekar på mer styrka under de kommande veckorna, så vägen med det minsta motståndet förblir uppåtsidan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto