Home > Är det säkert att köpa WTI-råolja efter att de kommit in i baissemarknaden?

Är det säkert att köpa WTI-råolja efter att de kommit in i baissemarknaden?

WTI-råoljan har sjunkit med mer än 20% från sina toppnivåer och går officiellt in på baissemarknadens territorium. Dessutom slutade veckans OPEC+-möte i limbo, eftersom det pågår fram till januari.

Olja hade ett fantastiskt rally under årets första tio månader. Den fortsatte att göra nya högre toppar, handlades för över $84 i slutet av oktober och fick handlare att undra om $100 är möjligt i år.

Men $84-området visade sig ge tufft motstånd. En trippeltopp (dvs ett vändningsmönster) bildades, och efter dess fullbordande kollapsade WTI-råoljepriset helt enkelt.

Den gick snabbt in på baisseartat territorium. När priset på en tillgång sjunker mer än 20% från dess toppnivåer, sägs det att en baissemarknad startar. I fallet med WTI-råoljepriset skulle 20% vara runt $67 och marknaden sjönk under handeln i slutet av november.

Är det säkert att köpa olja nu när den officiellt är på en baissemarknad?

Den tekniska bilden manar till försiktighet

Kontrarianska handlare kanske vill köpa under råoljeprisfallet, men försiktighet krävs. Även om den fallande kilen, ett hausseartat vändningsmönster, är frestande, kan det också fungera som ett fortsättningsmönster. Som sådan är ett mer konservativt tillvägagångssätt önskvärt, och ett drag över $72 skulle ge tjurarna tillbaka kontrollen.

OPEC+ håller i nyckeln

Den här veckan låg fokus på OPEC+-mötet. Det började i går, den 1 december, och det ägnades åt interna administrativa frågor. Med andra ord, inget nytt när det gäller utbud och efterfrågan, men idag förde det med sig några intressanta detaljer.

OPEC+-kommunikén visade att kartellen gick med på att öka oljeproduktionen med 400 000 fat/dag för januari, men med en varning. Oväntat säger dokumentet att mötet "fortsätter i session". Med andra ord betyder det att mötet inte är officiellt stängt och förblir pågående, och därför kan policyn ändras när som helst.

Det verkar som om kartellen spelar ett vänta-och-se-spel om den nya varianten av coronaviruset Omicron och dess inverkan på den globala ekonomin. Skulle det vara fallet för OPEC+ att ingripa, kommer det inte att tveka, eftersom de förblir i session fram till den 4 januari, i hela 33 dagar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto