Home > Är det säkert att sälja USD/JPY efter att ha tappat 200 punkter?

Är det säkert att sälja USD/JPY efter att ha tappat 200 punkter?

USD/JPY tappade 200 punkter från sina toppar när tekniska och fundamentala handlare satsade på yenens uppgång. En baisseartad divergens med RSI i kombination med ett stigande kilmönster tynger paret.

En av de mest imponerande rallyna under 2021 hände i JPY-paren. Alla samlade sig hela året och avslutade året på sina toppar.

Eftersom US-dollarn är världens reservvaluta, är USD/JPY-paret det som är noga bevakat av JPY-handlare. Om du vill, leder det prisåtgärden i andra JPY-par.

Det handlades nyligen så högt som 116,30, men nu är det kraftigt nedåt. Både tekniska och fundamentala handlare har en anledning att sälja denna marknad.

Å ena sidan följer tekniska handlare noga utvecklingen då två baisseartade mönster tyder på en kraftig vändning. För det första en baisseartad avvikelse med RSI. För det andra, ett stigande kilmönster.

Å andra sidan tolkar fundamentala handlare den senaste Bank of Japans uttalanden som hökaktiga på yenen. Inflationen ses stiga i Japan, och en svagare valuta skulle skada ekonomin, varnade centralbanken.

Baisseartad divergens med RSI

En divergens uppstår när prisåtgärden avviker från vad en oscillator visar. De flesta avvikelser involverar minst en oscillator, och diagrammet ovan visar Relative Strength Index eller RSI i botten.

Medan USD/JPY-paret gjorde två högre toppar nyligen, bekräftar inte RSI den andra. Därför bildades en baisseartad divergens som varnade tjurar för att rallyt kan stanna.

Stigande kilmönster

Ett annat baisseartat mönster som syns på samma diagram är en stigande kil. Kilar stiger eller faller, baisse eller hausse.

Den här är baisseartad och fokus skiftar nu på mönstrets nedre kant. En daglig stängning under innebär mer svaghet framåt.

Bank of Japan oroar sig alltmer över yenens svaghet

Slutligen, fundamentala faktorer gynnar också en starkare yen. I slutet av förra året varnade Bank of Japan för att en svag JPY kan skada hushållens inkomster genom prisökningar.

Bank of Japan har varit en av de mest aggressiva när det gäller att lätta på penningpolitiken långt innan covid-19-pandemin grep världsekonomin. Den övervakar noga yenens utveckling och, när den talar, lyssnar investerare.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto