Home > Är detta ännu en IT-bubbla?

Är detta ännu en IT-bubbla?

Innan släppet av Non-Farm Payrolls (NFP) senare samma dag ser det ut som potentiellt stora svängningar på aktiemarknaden i USA, vilket många fortsätter att vara oroliga över på grund av den rådande krisen. När denna artikel skrivs har Dow Jones Industrial Average (DJIA)-terminer stigit till över 24100, vilket innebär en återhämtning av den nedgång som pandemin orsakat.

Investerare överväger traditionellt mätvärden som P/E-ratio (Pris/intäkter-ratio) och DCF (Diskonterat kassaflöde) innan de investerar i ett företag. Dessa verkar dock ha helt ignorerats på sistone. FANG-företagen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) köps och säljs just nu till mer än sina intäkter. Investerare må blint lita på dessa företag, men de tror på de långsiktiga möjligheter de kan skapa, inte minst med tanke på den förra krisen då dessa företag klarade sig utan problem.

Ser vi en ny IT-bubbla? 

Förra gången tillväxt/värdering-ration på Russel-indexet nådde sådana nivåer var under IT-bubblan. Denna bubbla skedde mot slutet av 90-talet och ledde till en enorm korrigering för tidiga internet-företag, vilket innebar att många gick i konkurs och ännu fler gick på knäna. Allsmäktiga Amazon förlorade exempelvis 90% av sin värdering under IT-bubblan.

Dagens läge, åtminstone om man tittar på tillväxt/värdering-ratio, visar en ratio på endast 1,3% från den högsta nivå som nåddes under IT-bubblans toppnoteringar.

Med denna information i bakfickan kan det vara så att investerar bör kolla in värderingar på den globala aktiemarknaden innan de investerar. Om amerikanska aktier blir för dyra kan investerare hitta andra möjligheter där värderingarna är mer konkurrensutsatta.

Som det har visat sig, baserat på pris/bokfört värde och andra mätvärden köps och säljs endast 7 av 40 aktiemarknader över historiska snitt. Och när man jämför med finanskrisen år 2008 köps och säljs tillväxtmarknader till de låga noteringar som vi såg 2009 medan de i USA är dyrare än 2007.

Sedan den senaste krisen har amerikanska marknader upplevt enorm ökning. Detta innebär att de allmänna värderingarna är betydligt högre än tidigare. Den amerikanska dollarn har också ökat i styrka jämfört med andra valutor, framförallt de i tillväxtmarknader.

Detta innebär att de som har mycket USD nu har bästa möjliga position att potentiellt investera i tillväxtmarknader. Investerare verkar dock fortfarande snarare välja att fördela dessa resurser i amerikanska aktier.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto