Home > Är detta början på en stark dollarcykel?

Är detta början på en stark dollarcykel?

Nu när Trump inte längre är president håller världen på att gå vidare, vilket leder till att förväntningarna på den kommande perioden är höga. Effektiva vaccin mot COVID-19 antyder att pandemin håller på att närma sig sitt slut. Den nya administrationen i Washington lär även vända på många av de förändringar som genomfördes, både inrikes och utrikes, under Trumps administration.

Om det finns en positiv sak att säga om Trump så var det att USA inte var inblandad i några stora krig då protektionism och isolationism inte bara användes på ekonomin, utan även på utrikespolitiken.

Detta har redan förändrats och kommer troligtvis förändras mer under de kommande månaderna. Vilka konsekvenser för en ny utrikespolitik med sig för den amerikanska dollarn?

DXY tenderar att stiga efter invigningen

Nordea är ett av Europas största investeringshus och påpekar i en av sina rapporter att dollarindexet (DXY) tenderar att stiga efter att en ny president invigs. 2020 har varit ett år som inte liknat något annat vad gäller hur makroekonomiska beslut inom både det monetära och finansiella rummet har förvrängt marknaderna.

Om man betänker historien är Nordeas rapport rimlig. I snitt har DXY ökat efter invigningsdagen, och EURUSD är den största komponenten på indexet (över 40%). Om historien har lärt oss något är det att vi kan förvänta oss en lägre EURUSD under de kommande månaderna. Kan detta vara starten på en starkare dollar, som kan hålla i sig hela året?

Om så är fallet ligger de flesta marknadsdeltagarna på fel sida av denna kurs. Konsensus säger att dollarn kommer fortsätta minska och att aktiemarknaden kommer fortsätta att stiga. Den så kallade reflationstraden är bara smart om räntorna i USA inte stiger.

För en vecka sedan, efter årets första NFP-rapport i USA, erbjöd marknaderna en glimt av vad en stark dollar kan leda till. Olja, guld och metall sjönk, medan dollarn steg – och realräntorna också.

Vad händer om investerare istället för att fortsätta buda på reflationstraden börjar utnyttja reflationstraden för vinst? Om nya positioner följer i den riktning som antyds av historisk DXY-data så är risken hög att dollarn kan nå kraftiga stopp på sin väg uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.