Home > Är EUR/USD-konsolideringen över? Investerare väntar på ett utbrott.

Är EUR/USD-konsolideringen över? Investerare väntar på ett utbrott.

EUR/USD har rört sig i ett snävt intervall sedan slutet av november 2021. Vad kan orsaka ett breakout och, ännu viktigare, vart skulle det ta vägen härnäst – 1,10 eller 1,20?

EUR/USD-växelkursen befinner sig i en snäv konsolidering som startade förra året den 26 november. I mer än en och en halv månad ser det viktigaste valutaparet i FX-instrumentpanelen ut som klistrat till 1,13-området.

Varje försök att bryta under 1,13 utlöste nya köpvågor, medan varje försök till 1,14 möttes av säljorder. Så vad måste hända för att EUR/USD ska röra sig? Dessutom, vart tar den vägen när intervallet tar slut?

Hökaktig Fed är hausse på den amerikanska dollarn

Sedan juni förra året har valutaparet EUR/USD varit lägre. Den sjönk från över 1,20 till under 1,12 främst på baksidan av en duvaktig ECB. Dessutom utlöste Feds hökaktiga vändning under det sista kvartalet förra året ett nytt ben.

Nuförtiden är Fed så gott som säker på att höja räntorna i mars 2022. Dessutom kommer sänkningen av balansräkningen, eller kvantitativ åtstramning, att börja strax därefter.

Inflationen är anledningen till att Fed har bråttom att höja federal funds-räntan. Centralbanken svarar på en stram arbetsmarknad och stigande inflation genom att strama åt penningpolitiken.

I teorin är alla alternativ som nämns ovan hausse för den amerikanska dollarn. Vissa balanserande fakta kommer dock från andra sidan Atlanten.

Faktorer som tynger euron bör snart avta

Den penningpolitiska skillnaden mellan ECB och Fed spelade en avgörande roll i EUR/USD-nedgången, särskilt under den sista delen av 2021. Men det var inte det enda som gjorde det.

Stigande kostnader för energiimport har drabbat euroområdets handelsbalans. Dessutom har återuppkomsten av fall av covid-19 och nedgången i Kina (en viktig europeisk handelspartner) också haft en inverkan. Dessa faktorer kommer dock sannolikt att avta snart, kanske redan på våren.

Vad händer härnäst för EUR/USD – 1,10 eller 1,20?

Tekniska handlare letar efter ett utbrott. 1.14 och 1.1250 är nyckelnivåer under de kommande veckorna, med en ökad sannolikhet att båda kommer att besökas.

EUR/USD bör hitta köpare vid varje försök till 1,10-området på medellång till lång sikt, medan en rörelse över 1,16 bör föra tillbaka 1,20-nivån i korten.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto