Home > Är guldruschen över?

Är guldruschen över?

Guld har varit en av de mest högpresterande marknaderna under Coronavirus-krisen, men nu verkar den ha tagit sig över kullen i och med att det amerikanska indexet har börjat stiga. Enligt teknisk analys verkar denna nya trend vara hotad efter att marknader har nått nya höjder, men även lägre dalar.

Även om den har köpts och sålts på ett baisseartat sätt hela veckan, samtidigt som amerikanska aktier har stigit, är det fortfarande för tidigt för att säga om denna trend kommer fortsätta vara hållbar nästkommande vecka.

Vad händer med guldet?

I början av Coronavirus-krisen var det många som överraskades över hur det gick för guldet – priset på guld sjönk nämligen istället för att stiga, vilket stod i kontrast med vad många experter trodde skulle ske. Det som aktörer på marknaden inte förutsåg var att det skulle bli en brist på dollar i finanssystemet. Investerare sökte nämligen säkerhet i dollarn istället för att söka sig mot den klassiska gula metallen.

Guld har länge setts som ett säkert kort. Alla slags investerare försöker ha en del av sin portfölj i guld, framförallt för att säkra upp mot inflation. I kriser brukar guld stiga, och de små delar av aktörernas portföljer som är investerade i guld brukar kunna balansera upp riskerna på traditionella marknader.

Därför var denna initiala nedgång för guld skrämmande för många investerare. Det skedde samtidigt som Dow föll under 20 000, vilket innebar att även långsiktiga investerare började fundera kring när den skulle nå sin botten. Den amerikanska centralbanken kom sedan med goda nyheter då de utannonserade att de skulle öppna upp ett flertal valutaswappavtal för dollarn i starkt samarbete med andra centralbanker världen över.

Efter detta pressmeddelande vände guldet och steg sedan mot nya höjder.

Vad kommer hända nu?

Sedan dess har guldet endast nått marginella nya höjder, med lite eller ingen uppföljning. En närmare titt på prishändelserna runt den senaste toppen visar även en triangel som fungerade som ett vändmönster. Är det en dubbeltopp vi ser runt 1735?

Triangeln sjönk lägre, vilket ökade björnarnas förhoppningar om en ny topp. För aktörer som föredrar baisseartade marknader måste guldet stabiliseras lite mer innan man kan kalla det en vinst. För tjurarna bör det dock finnas oro om den ondsinta kombinationen av en möjlig dubbeltopp och en triangel som vändmönster.

Guld har stigit sedan mitten på 2018-talet. Den björnartade trenden började från 1135 dollar med få eller inga tecken på en vändning. 2020 års Coronavirus-kris borde ha inneburit en kraftig stigning av guldpriset, med tanke på kaoset på aktiemarknaden i mars.

Ändå har guldet bara sett marginella nya höjder. Är det dags för björnarna på marknaden att fira?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto