Home > Är inflationen i USA ett problem? Ja, den är för låg!

Är inflationen i USA ett problem? Ja, den är för låg!

Konsumentprisindexets (CPI) rapport släpptes igår, och i den såg vi att inflationen i USA sjunker. Trots enorm penningmängd i landet och såväl monetära som finansiella lättnader är inflationen relativt låg.

Faktum är att inflationen i Core-segmentet, dvs. det segment som exkluderar energipriser, låg på 0,1% i december. Om något borde Fed oroa sig över bristande inflation mer än något annat.

Genom att förändra sitt mandat under sommaren signalerade Fed att de var redo att låta inflationen stiga över målet. Mer specifikt kunde de låta inflationen ligga över 2% ett tag, men nu hotar inflationen att ta sig under noll. Traders som är bekanta med den japanska centralbanken kan inte undgå att göra jämförelser. Den japanska centralbanken gjorde nämligen något liknande för ett tag sedan, utan särskilt mycket framgång i att få inflationen att stiga.

Varför är inflationen fortfarande så låg?

Det korta svaret är att pengarna inte spenderas på rätt sätt. Coronavirus-pandemin har inneburit massivt monetärt och finansiellt stöd för den amerikanska ekonomin. Innan hälsokrisen hade bara begreppet ”helikopterpengar” räckt för att generera intensiva diskussioner om den inflation det skulle leda till. Det som dessa diskussioner hade missat var hur pengarna används.

Osäkerheten är fortsatt hög, och folk blir fortfarande av med sina jobb, vilket vi kan se i december månads NFP-rapport (140 000 jobb förlorades från den amerikanska ekonomin i december 2020). De pengar som hushållen tar emot hamnar direkt i besparingarna, för att betala av skulder och (märkligt nog) i investeringar.

De nya pengarna leder endast till högre priser om de används i den verkliga ekonomin. Om detta inte sker stiger inte inflationen. Just nu är inte problemet att det inte finns tillräckligt med pengar, utan att pengarna inte används på ett konstruktivt sätt.

Demokrater har lovat mer ekonomiskt stöd. Detta riskerar dock leda till att aktierna stiger ännu mer, och att folk väljer att spara pengarna. Ett eventuellt bättre sätt att stimulera ekonomin är att hitta ett sätt som gör att hushållen använder de pengar de får.

Naturligtvis gäller inte detta för alla hushåll. Många familjer behöver varenda krona till mat och överlevnad. Men studierna visar att stora delar av dessa pengar går direkt till aktiemarknaden, och inte realekonomin. Vi kan inte förvänta oss en högre inflation så länge detta fortsätter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.