Home > Är ökningen av EURUSD över?

Är ökningen av EURUSD över?

EURUSD-paret var förra månadens stjärna på FX-arenan. Paret nådde över 1,19 och satte igång stopp över hela marknaden. Men på dess nuvarande nivåer blir en högre euro inte bara en börda för Euro-området utan även en stark utmanare till USD-dominansen.

Investerare ser ut att ha övergett USD. Globala hedgefonder satsar på att dollarn ska fortsätta minska då den sammanlagda baisseartade satsningen på USD steg med över 5 miljarder dollar bara förra veckan. Detta är den största satsningen på en minskad dollar sedan april 2018.

Likviditet av USD fortsätter att krympa

En intressant sak är att EURUSD-parets styrka kom samtidigt som likviditeten på USD faktiskt krympte. Medan Fed fortsätter att trycka dollar har den kinesiska centralbanken börjat bygga upp FX-reserver och köpa statsobligationer.

Treasury General Account (TGA) nådde hela 1,800 biljoner dollar. Problemet med denna USD-”bazooka” är att det finns frågor om när och om den kommer användas. Under de senaste månaderna tryckte Fed USD, men finansdepartementet utfärdade skulder i snabbare takt.

Det amerikanska presidentvalet närmar sig, och det kan hända att finansdepartementet kommer använda USD för att stötta ekonomin. Men om den inte gör det, och viktigast av allt, om marknaden ser det ökade TGA-kontot som något som kommer fortsätta, då kan EURUSD-paret komma att vända.

För de som inte är vana vid hur EURUSD förflyttar sig kan man få ett relevant perspektiv av diagrammet ovan. Den röda punkten är från förra veckan och visar EURUSD mot den femåriga swappfrekvensen sedan 2004. Med andra ord är denna förflyttning inte ovanlig för EURUSD-paret, även om den ser extrem ut.

Förra veckans BNP-siffror visar på den ekonomiska förödelse som coronaviruset har orsakat i Europa och USA. QoQ-data visade att USA presterar bättre än Euro-området – -9,5% i USA jämfört med -12,1% i Euro-området.

I de länder som påverkades mest av viruset (det vill säga Italien och Spanien) krympte BNP med -12,4% respektive -18,5%.

Men, trots att den spanska ekonomin befinner sig i fritt fall får italienska medborgare mer pengar från återhämtningsfonden än spanska medborgare – trots att återhämtningsfonden är till för att bekämpa den coronavirus-relaterade lågkonjunkturen.

När vi rör oss in i augusti ser EURUSD förhöjd ut på 1,19. Om man ska fortsätta att köpa och sälja vid dessa nivåer måste investerare ignorera baisseartade grunder som allt mer pekar mot en vidare ökning för EURUSD.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto