Home > Är oljekorrigeringen över? Tjurar trycker på för ett nytt årshögsta.

Är oljekorrigeringen över? Tjurar trycker på för ett nytt årshögsta.

Oljepriset är tillbaka och hotar de årliga topparna. Efter att ha korrigerats $20 från sina toppnoteringar 2021, handlas olja nu med en budton när den studsade efter ett dubbelbottenmönster.

WTI-råoljepriset studsade från decembers lägsta nivåer, vilket utlöste en reell riskrörelse på finansmarknaderna. Efter att ha bildat ett dubbeltoppmönster i november, korrigerades oljan cirka 20 dollar innan den hittade stöd.

Den studsade från $64 efter ett liknande mönster, men denna gång ett hausseartat sådant – en dubbel botten. Uppgången i oljepriset stödjer det så kallade tomte-rallyt, vilket bekräftas av det faktum att S&P 500-indexet igår stängde på en ny all-time high – dess 69:e för året.

$80-området är avgörande

Med bara tre handelsdagar kvar av året ser oljepriset ut som bud, speciellt om det klättrar över det centrala $80-området. En daglig stängning över $80 borde utlösa mer styrka och ett nytt försök på $84-nivån borde inte vara uteslutet.

Varför steg oljepriset idag?

WTI-råoljepriset steg mer än 2% idag på grund av att oron för Omicron lättade. Den nya COVID-19-varianten tros nu orsaka en mildare sjukdomsnivå än man tidigare trott, och därmed nådde oljepriset sin högsta nivå sedan den 26 november.

Det bör nämnas här att korrigeringen från topparna, $20-fallet under andra halvan av november, triggades av nyheten att en ny variant sprider sig ännu snabbare än Delta-varianten. Nu när oron har lättat på något sätt, studsade oljepriset tillsammans med risk-on-sentimentet.

Ur ett utbudsperspektiv fokuserar oljehandlare redan på OPEC+:s nästa möte, planerat till den 4 januari. Marknaden förväntar sig att kartellen kommer att gå vidare och komma överens om ytterligare en utbudsökning på 400 000 bpd med början i februari 2022. Eventuella överraskningar från mötet bör utlösa en kraftig stigning av oljepriset.

Slutligen, i går återupptogs förhandlingarna mellan Iran och världsmakterna på måndagen. Alla nyheter på denna front kan förändra utbudet drastiskt, och därför kommer varje affär också att flytta oljemarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto