Home > Är vändningen för oljan temporär?

Är vändningen för oljan temporär?

Priset på olja sitter bekvämt på cirka 40 dollar och köps varje gång det dippar. Slutet på förra veckan medförde en nedgång på över 5% på en enda dag, vilket ledde till oro om oljans deltagande på en riskaversiv marknad. Det visade sig dock att detta var ännu en möjlighet för marknadstjurarna – på måndag denna vecka steg oljan med nästan tio procent, och knackar nu på 40 dollar igen.

40 dollar-nivån har mött resistens i över tre månader nu. Denna nivå har en speciell signifikans för oljemarknaden. År 2018 föll oljan från 78 dollar i en nästan rak linje nedåt. I och med det nådde oljan 40 dollar och vände sedan starkt.

Det var inte förrän ett och ett halvt år senare som oljan fann stöd på 40 dollar-nivån. Därmed bör man inte överraskas av att 40 dollar-nivån fungerar som resistens.

Kan oljan stiga mer? Troligtvis.

En hausseartad tes för oljepriset

Oljan reagerade på ett aldrig tidigare skådat sett på coronavirus-pandemin och de relaterade ekonomiska nedstängningarna i den utvecklade världen. Mer specifikt föll priset på olja under 40 dollar då Europa och många nordamerikanska delstater började stänga ned.

I april stoppade inte priset på under 40 dollar. Det fanns helt enkelt inga köpare på terminskontrakten i maj. Detta ledde till negativa priser, och till slut nådde priset historiska -40 dollar.

Tillgång och efterfrågan spelar en viktig roll i oljepriset. Detta är ögonblicket då OPEC och ett par andra oljeproducerande länder ingrep och började sänka produktionsnivåerna. Det är inte så enkelt som att stänga av oljekällorna när det handlar om oljeproduktion, men de sänkta produktionsnivåerna fungerade.

Snabbspola fram sex månader och vi har en ny oljemarknad. Faktum är att det ser ut som att marknaden just nu inte möter efterfrågan då vi närmar oss handelsårets slut.

Priset på olja återhämtade sig till 40 dollar i och med att ekonomierna öppnade upp igen. Inventarierna föll, marknaden stabiliserades och den ekonomiska återhämtningen, som har synts i PMI:erna, börjar komma igång. Produktionsnivåerna hålls dock fortsatt låga och OPEC har just nu i princip samma nivåer som i maj och juni.

I och med att den amerikanska skifferoljeindustrin lider av de låga priser som vi har sett de senaste månaderna har oljepriset chansen att nå över 40 dollar-nivån. Teknisk analys säger att -40 till +40 ser ut som en vimpelformation. Om det stämmer antyder det att priset kan stiga till nivåer på över 80 dollar.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.