Home > Arbetslösheten I USA belyser ytterligare ekonomisk osäkerhet

Arbetslösheten I USA belyser ytterligare ekonomisk osäkerhet

Ända sedan Coronavirus-krisen började har investerare översvämmats av negativ ekonomisk data. Det går givetvis inte att förvänta sig ekonomisk tillväxt när folk förlorar sina jobb och företag måste stängas ned. Igår avslöjade USA att ytterligare tre miljoner människor har anmält sig arbetslösa, och antalet arbetslösa fortsätter endast att stiga.

Detta är sorgligt nog inte bara fallet i USA. I Euro-området ser GDP-prognosen för detta år ut att sjunka i botten. Från en tidig uppskattning på -5,5% för 2020 ligger den nya prognosen på -10,1%. 2021 ser dock mer optimistisk ut då GDP förväntas stiga med 7,5%. Men det finns en hake – många variabler om Coronaviruset är fortfarande okända.

Exempelvis tar denna prognos inte i åtanke att det kan komma en andra eller tredje våg infektioner, eller hur lång tid det tar innan ekonomierna återvänder till sin fulla kapabilitet. Marknaderna tar därför denna data med en nypa salt.

Vissa förbereder sig för värsta tänkbara scenario

Bankerna ligger alltid i fokus under en ekonomisk kris. De känner till värdet i sina balansräkningar och proportionen av NPL (Non-Performing Loans).

Om vi tittar på siffrorna har bankerna ökat sina kreditprovisioner dramatiskt som procent av lån redan under första kvartalet 2020. Med tanke på att Coronavirus-pandemin intensifierades i mars gjordes troligtvis dessa åtgärder under denna månad.

Barclays sticker ut på denna graf, följt av Santander och Standard Chartered. Om något är detta hur bankerna förbereder sig på att möta alla de företag och privatpersoner som går i konkurs.

Det finns alltid en risk att bedriva en verksamhet eller att ta ut ett lån. Även om kreditprocessen alltid är tuff finns det alltid en risk att den som lånar inte kommer kunna betala tillbaka. Därför har bankerna alltid provisioner för dåliga lån.

Men sådant som en pandemi tas inte i åtanke. När flera miljoner blir av med jobbet är risken att även bankerna drabbas då de inte kan samla in ränta på sina lån. Om inte staten går in måste de hitta en annan lösning på sina likviditetsproblem. Men myndigheterna kan ingripa, och det har de gjort. Men de kan inte hjälpa alla då det tyvärr är omöjligt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto