Home > Arbetslöshetsansökningar bättre än förväntat men lyckas inte hjälpa dollarn

Arbetslöshetsansökningar bättre än förväntat men lyckas inte hjälpa dollarn

En ekonomisk rapport som har blivit allt mer viktig under coronavirus-krisen är den veckovisa rapporten över arbetslöshetsansökningar i USA.

Varje torsdag presenteras siffrorna från föregående vecka och visar antalet människor som för första gången ansöker om arbetslöshetsersättning.

Fram tills det att pandemin bröt ut var marknadsdeltagarna mer fokuserade på Non-Farm Payrolls, men så är inte längre fallet då arbetsmarknadens utveckling har blivit allt mer viktig.

Gårdagens siffror var aningen bättre än förväntningarna, men lyckades inte hålla uppe dollarn. Faktum är att dollarn fortsatte att sjunka i värde trots det positiva resultatet.

Tektoniska förändringar på den amerikanska arbetsmarknaden

Den amerikanska arbetsmarknaden ser annorlunda ut än andra utvecklade länders arbetsmarknad. Detta är en av de mest konkurrensutsatta arbetsmarknaderna, och de anställda har inte lika stort stöd från myndigheterna som exempelvis i Europa.

Att bli av med jobbet i USA innebär för många att man även blir av med sin sjukförsäkring. Detta är en av anledningarna till att arbetsmarknaden är tuffare än på andra ställen i världen.

COVID-19-pandemin har inneburit mer än en lågkonjunktur. På ett sätt liknar den ett världskrig, men den här gången är alla involverade. Hittills har de två världskrigen bara utkämpats i delar av världen medan andra länder levererade varor till krigsmakterna. Denna gång påverkas alla då den globala pandemin har makten att förändra precis allt. Till och med den amerikanska arbetsmarknaden.

Enligt Indeed, en rekryterare och jobbannonsör på nätet, har arbetssökande blivit mer och mer intresserade i långsiktiga distansalternativ. Sedan Twitter och Facebook utannonserade sina planer för permanent distansarbete har antalet sökningar växt, vilket visar att det finns intresse för detta.

Att arbeta hemifrån kan inte helt och hållet ersätta kontorsarbete. Men, i vissa fall, framförallt för nätföretag, kan det vara en bra lösning. Av de miljoner amerikaner som ansöker om arbetslöshetsersättning varje vecka är det troligtvis inte så att de kommer från nätföretag.

Allt sammantaget såg rapporten bättre ut än väntat, men den belyser även att vägen mot återhämtning är lång. Med detta i åtanke kan man inte säga att marknadsdeltagarna var imponerade över siffrorna, och dollarn fortsatte att sjunka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto