Home > Arbetslöshetsstatistik och styrräntebeslut står i fokus denna vecka

Arbetslöshetsstatistik och styrräntebeslut står i fokus denna vecka

Med en tung nyhetsdag framför oss väntar många valutahandlare på denna veckas publikationer innan man ger sig in i mer riskfyllda tillgångar. Detta speciellt med den här veckas arbetslöshet och styrränta i fokus. Med dagens höga likviditet är vissa tunga prisrörelser att vänta. Dock är detta bara början på en mycket volatil vecka, ett faktum som i sig kan hålla likviditeten i styr.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up no
Veckotrend down down down up no up
Motstånd 1.4550 1.6450 80.20 0.9160 0.9080
1.4450 1.6180 79.90 0.9080 1.1010 0.8880
1.4250 1.6150 79.70 0.8900 1.0760 0.8830
Stöd 1.3970 1.5850 77.80 0.8550 1.0500 0.8670
1.3910 1.5630 77.50 0.8450 1.0320 0.8560
1.3650 1.5270 75.56 0.8240 1.0250 0.8530

Ekonominyheter

USD – Greenbacken (USD) apprecierar med början av veckan för NFP-rapporterna

Greenbacken (USD) handlades lätt baisse på måndag morgon med valutahandlare som såg en liten uppgång i riskaversion efter förra veckans ekonomiska rapporter. Valutaparet EUR/USD steg efter att det avslutat en långsiktig konsolideringstrend och nådde ett fyra dagars högsta på 1,4250. Veckan som gick rekylerade valutaparet från motståndsnivån och handlas nu på morgonen nära 1,4140.

Inflationsindex och bostadsrapporter från USA och Kanada i förra veckan gav en bild av den västra hemisfärens ekonomi som något starkare än vad många hade förväntat sig. De blandade resultaten från den amerikanska bostadsmarknaden förra veckan avslöjade en lätt stagnerande marknad. Dock tycks inflationen ha ökat i takt med att företag i hela USA och Kanada börjat säsongsanställa semesterperioden. Dessa rapporter kommer sannolikt att driva riskaversion i olika svängningar allt eftersom helgdagarna börjat närma sig.

Med en märkbart tung nyhetsdag framför oss, verkar valutahandlare ha farhågor inför veckans rapportering som är centrerade främst på sysselsättning, bostadssektorn och styrräntebeslut. Dagens tunga rapporter kommer från är Storbritannien och euroområdet med flera olika siffror från olika ekonomiska sektorer som väntas denna morgon. Likviditeten kommer sannolikt att hållas till en moderation vilket gör att marknaden sannolikt inte kommer att uppleva några större svängningar.

EUR – Euron handlades lägre med valutahandlare som flydde ristagande

Euron (EUR) handlades i stort sett baisse denna morgon efter förra veckans lätt optimistiska bedömning av den nordamerikanska inflationen och bostadsrapporten. Kontra den amerikanska dollarn (USD) handlades euron nära ett fyra dagars lägsta på 1,3687 med få signaler om någon vändning i denna baisseartade rörelse som verkar komma på bakhasorna av ett långsiktigt konsolideringsmönster. Mot det brittiska pundet (GBP) hade euron en liknande trend om än en aning svagare i styrka.

Valutahandlare tycks klamra sig allt mindre till eurovalutan med lägre avkastningstillgångar i åtanke. Med stigande inflation och en sysselsättning som ökar på den nordamerikanska kontinenten, verkar det troligt att fler valutahandlare kommer att välja högre avkastningstillgångar när vi ger oss in i semesterperioden 2011. Men denna morgons nedgång var sannolikt en strimma av otrygghet när valutaparet EUR/USD vidrörde motståndslinjen på 1,4250.

Det ekonomiska sentimentet i hela euroområdet är fortsatt negativt generellt sätt med många analytiker och ekonomer som räknar med en utveckling mot mer säkra tillgångar så tidigt som denna vecka. Med en tunn nyhetsdag framför oss väntar många valutahandlare på mer statistik senare i veckan innan de tar sig tillbaka in i euron. Detta speciellt med tanke på denna veckas arbetslöshet och fokus på styrräntebeslut. Med dagens höga likviditet är vissa tunga prisrörelser att vänta. Dock är detta bara början på en mycket volatil vecka, ett faktum som i sig kan hålla likviditeten i styr.

JPY – Japanska yenen väntas visa små rörelser

Den japanska yenen (JPY) handlades högre jämfört med de flesta andra valutorna i morse, där dess värde som en internationell tillflyktsortsvaluta börjar bli utmanad av de rådande ekonomiska förhållandena. Med risksentimentet som en viktig länk till valutan har yenen haft en väntad uppgång under en period. Detta efter att en övergång från högre avkastningstillgångar blivit allt mer framträdande.

Emellertid har de senaste rörelserna i den japanska valutan orsakat en viss oro, med många spekulanter som hade förutsett en nedgång efter den japanska centralbankens senaste styrräntebeslut. En stärkande yen ger då fördelar vad gäller köpkraften från öns ekonomi. Detta trots att Japan är starkt beroende av exporten, där en stark yen är ytterst ogynnsam för den långsiktiga tillväxten i landets nuvarande ekonomiska modell. Den fortsatta apprecieringen i yenen har gett många i Japans ekonomiska kretsar huvudbry och detta kan vara en orsak till detta blandade handelsbeteende.

Guld – Guldpriset stötte på motstånd

Guldpriset har hittat ett starkt stöd under de senaste dagarna trots den rusande greenbacken, den valutan i vilken sådana tillgångar värderas. Priset i guld har handlats med ganska starka prissvängningar sedan tidig augusti månad. Men valutahandlare har väntat på en priskorrigering som en följd av den otyglade ökningen i riskaversion. Detta som en följd av de stigande spänningarna från euroområdets periferi och den senaste apprecieringen i värdet av greenbacken.

Efter att guldet haft en hausseartad utveckling de senaste åtta handelsdagarna väntas guldpriset fortsätta stiga, med investerare som söker säkrare avkastningstillgångar. Skulle guldpriset komma bryta den nuvarande motståndsnivån kan vi se ett test av 1742 dollar per uns. En plötslig uppgång i värdet av greenbacken med tanke på denna veckas osäkra investeringsmiljö kan emellertid väntas understödja sentimentet för råvaran. Skulle det rådande risksentimentet fortsätta att rekylera sporadiskt denna vecka kan priset i denna metall fortsätta uppleva liknande svängningar i dess värde. Detta med främjande av en uppåtsida i guldet som håller sig inom sin nuvarande hausseartade kanal.

Tekniska nyheter

EUR/USD

En imponerande körning högre under oktober månad tog valutaparet EUR/USD så högt som 1,4250, med 61 % retracement från majs till oktobers prisrörelse. Emellertid misslyckades valutaparet att ta sig förbi detta viktiga tekniska motstånd vilket inte bådar gott för EUR på kort sikt. Också värt att notera är misslyckandet för valutaparet att ta sig över dess tidigare brutna trendlinje från juni 2010 och januaris låga från 2011. Fallande Stokastiska Slow på det dagliga och det veckovisa diagrammet pekar på nedgångar för i valutaparet EUR/USD. Stöd hittar vi vid 1,3915 från 17 oktober höga följt av 1,3650 bort från 18 oktober låga och oktober låga på 1,3145. 61 % retracement nivå kommer att fungera som ett initialt motstånd med ytterligare utförsäljning kanske vid 1,4450 från trendlinjen i maj och juli toppar.

GBP/USD

Kabeln har misslyckats med att klättra över både sina 200-dagars glidande medelvärde och stannade upp kort vid 61 % Fibonacci retracement målet från aprils till oktobers prisrörelse på 1,6150. Detta bör fungera som ett första motstånd. Ett prisrörelse högre kan komma fortsätta att testa motståndet på 1,6450 från augusti höga. Men det dagliga diagrammets Stokastiska Slow har passerat och det veckovisa diagrammets Stokastiska Slow börjar ta sig nedåt också. Som sådant kan en prisrörelse nedåt hitta stöd vid 1,5890 från 26 oktober låga såväl som 18 oktober låga på 1,5630.

USD/JPY

En ny omgång av intervention har lyft valutaparet USD/JPY med 400 punkter för en 5,29 % uppgång. Dock har valutaparets kraftiga uppgång inte visat sig vara förmöget att bryta en viktig fallande trendlinje från 2007 års höga som kommer in denna vecka på 79,70. Med den långsiktiga nedåtgående trenden fortfarande intakt kan en prisrörelse lägre än en gång testa bottenrekordet där valutaparet först kommer att stöta på stöd vid 77,85 från september höga, samt 77,50 från mitten av oktober höga. Skulle nu interventionen fortsätta kan det japanska finansministeriet hitta villiga erbjudanden som väntar vid 80,20 vilket var toppen i den senaste omgången av intervention på valutamarknaden från augusti månad.

USD/CHF

Den schweiziska francen har återigen återupptagit sin nedåtgående trend mot USD efter att ha rört sig så lågt som 0,8550, en nivå som tidigare har fungerat som både stöd och motstånd. En rekyl härifrån kan hitta ett erbjudande på 0,8900 från motståndslinjen bort från oktobers topp. Om den nedåtgående trenden från oktober sträcker sig in i november kan en genombrytning av 0,8900 visa sig ha möjligheter att nå 0,8240 från augusti höga.

Wild Card

EUR/JPY

Dagens ingripande från det japanska finansministeriet skickade valutaparet upp 4,1 %, men valutaparet EUR/JPY misslyckades med att bryta sig över de två stora tekniska hindren; augusti höga vid 111,90 och valutaparets 200-dagars glidande medelvärde på 112,70. Forex valutahandlare bör notera att den långsiktiga nedåtgående trenden ser ut att ha hållit. Stöd hittar vi vid den tidigare brutna trendlinjen från april och juli toppar som kommer in på 109,80 följt av förra veckans höga på 108,10.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.