Home > Arcam – 3d-printingbolaget fortsätter stiga på en stigande börs

Arcam – 3d-printingbolaget fortsätter stiga på en stigande börs

Börsen visar än så länge inga tecken på att stanna av utan gör ständigt nya högstanoteringar och allt högre bottnar. I detta klimat är det inte konstigt att ett flertal aktiebubblor har skapats. En bra gissning är att en av dem är Arcam.

Sist vi tittade på Arcam var aktien redan extremt överköpt med en gigantisk övervärdering. Å andra sidan är Arcam verksam i den bransch som detta året har varit i allas blickfång, precis som alla it-aktier var under it-boomen. Lägg dessutom till att Arcam faktiskt är ett riktigt bra bolag med seriös företagsledning och allting är serverat för en spekulativ bubbla och dessutom är en split på 4:1 föreslagen. Bara sedan i slutet på sommaren har kursen redan dubblats, igen. Alla fundamenta åt sidan ska vi nu försöka komma fram till hur långt upp Arcam kan fortsätta stiga.

Det som är bra med att ha identifierat en bubbla är att man kan förutse dess händelseförlopp inom vissa gränser, men det går aldrig helt att säga att det har varit en bubbla förrän den spricker heller. Det första man märker när man tittar på grafen för Arcam är att svängningarna blir mindre och mindre ju längre tiden går. Det går att identifiera två sådana mönster, ett mellan mars till augusti och mellan september till dags datum. Detta är precis hur känslorna för en spekulativ bubbla ser ut.

Aktien blir svårare och svårare att köpa ju längre tiden går då allt fler ångrar att de inte köpt tidigare. Detta betyder att aktien inte heller har någon annanstans att gå än fortsatt rakt upp enligt samma mönster eller att tvärvända. Om man jämför med tidigare aktietoppar och bubblor som silver 2011, SSAB 2007 etcetera ser man ett sådant mönster återupprepa sig gång på gång och att en vändning, när det väl sker innebär att aktien ifråga går ner med åtminstone 10% inom några dagar och fortsätter ner för en total nedgång på åtminstone 25% inom några veckor med väldigt hög volatilitet.

Detta betyder att de som äger Arcam och funderar på att sälja men också är rädda för att missa fortsatta uppgångar är det säkraste man kan göra att vänta tills en sådan nedgång infinner sig, det vill säga ifall Arcam härifrån skulle sjunka till omkring 900 under ett par dagar. Visst förlorar man då mellanskillnaden men vill man vara säker på att sälja när uppgången är slut är det så man ska göra, och tills dess ligga lång.

Arcam
Arcam

Artikeln är ett blogginlägg från extern skribent och ska inte blandas ihop med Tradingportalens analyser som är skrivna av redaktionen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto