Home > Arcam klättrar över 1.000-kronorsnivån för första gången

Arcam klättrar över 1.000-kronorsnivån för första gången

Arcam, som tillverkar utrustning för 3D-printning, stiger på måndagen med nästan 9 procent procent efter att brutit genom nivån 1.000 kronor för första gången någonsin. Aktien har nu stigit med närmare 500 procent sedan årsskiftet.

Några dagsfärska nyheter noteras inte för bolaget, som av marknaden värderas till cirka 4,2 miljarder kronor. Det senaste beskedet från bolaget kom i fredags, då kallelsen till en extrastämma visade att ledningen vill genomföra en split 4:1 samt begära ett förnyat emissionsmandat för att säkra framtida expansion.

Många börstidningar har under året pekat på den höga värderingen och höjt varningsfingret. Senast var Börsveckan som för tredje gången i år påpekat den höga värderingen.

Tidningen konstaterar att den möjligen även denna gång får fel – aktien har fortsatt stiga efter Börsveckans tidigare analyser – ”men vi upprepar likväl vårt omdöme: p/e 160 på innevarande års beräknade resultat” och 114 på nästa års ”är helt enkelt i mastigaste laget”, heter det.

Bolagets värdering har i vissa analyser jämförts med amerikanska och besläktade bolags, såsom 3D Systems, Exones och Stratasys vilka också har stigit kraftigt på börsen de senaste åren.

”Det är ett väldigt stort intresse för vår bransch, inte minst i USA. Det finns egentligen bara fyra noterade bolag i sektorn och jämfört med dem är vi fortfarande lågt värderade”, sade Arcams vd Magnus René  i slutet av juli.

Ur ett tekniskt perspektiv handlas aktien i en starkt stigande trend där de glidande medelvärdena är stigande och sorterade i rätt ordning. Efter utbrottet genom 1.000 kronor visar RSI-indikatorn på ett överköpt tillstånd kortsiktigt.

Den trendföljande aktören kan köpa aktien på rekyl ner mot det glidande medelvärdet på 20 dagar (röd linje) och placera en strikt stop loss strax nedanför.

Vid 13.00-tiden handlades Arcam till 1.060 kronor, en uppgång med 8,71 procent för dagen. Ett kursrekord på 1.025 sattes strax efter klockan 10.

Arcam
Arcam
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto