Home > Argumentet för att investera i Small Caps

Argumentet för att investera i Small Caps

Investerare som tittar på priserna på aktiemarknaden kan inte undvika att observera multiplarna. Exempelvis har ett av marknadens senaste stjärnskott, Tesla, prissatts på 6 348 gånger sina intäkter under 2019, 166 gånger sina intäkter 2021 och 20 gånger bokföringsvärdet.

För många är dessa multiplar för mycket för att rättfärdiga en investering. Finns det andra alternativ utöver aktiemarknaden? Svaret hittas i Small Cap-sektorn. Denna sektor har historiskt sett presterat bättre än Large Cap-sektorn, och just nu köps och säljs den till betydligt mindre multiplar.

Varför Small Caps presterar bättre

Till att börja med är Small Caps ett alternativ till exponeringen i privata aktier. Investerare som går mot strömmen kan tycka att detta känns attraktivt idag då det inte är många som just nu satsar på det då alla satsar på tillväxt och IT-aktier.

En närmare titt på historiska resultat för en investering på 10 000 dollar i en Small Caps-aktie 1926 jämfört med en Large Cap avslöjar att den förstnämnda presterar betydligt bättre på en logaritmisk skala.

Den entusiasm som just nu finns på aktiemarknaden drivs framförallt av en ny våg av investerare, och för det mesta rör det sig om privata investerare. Eftersom sportbetting krympte avsevärt på grund av coronavirus-restriktionerna vände sig folk till Wall Street och aktiemarknaden. Fraktionerade aktier växte i popularitet över en natt med flera tusen trading-konton som skapades varje dag.

Privata investerare är antagligen de som driver upp priserna just nu, men detta är ofta inte långsiktiga investerare – de gillar att tjäna snabba pengar och spekulera kortsiktigt för att avläsa hur en aktie rör sig.

Mer långsiktiga investerare investerar över längre tid. Att jaga värderingar som det vi beskriv i början av denna artikel är inte en del av dessa investerares strategi. Istället letar långsiktiga investerare efter värde i företags förmåga att generera kassaflöde idag och i framtiden.

Fokus i dag må ligga på IT då det finns en stor efterfrågan på dessa aktie. Men om historien har lärt oss något så är det Small Caps tendens att prestera bättre över tid, vilket innebär att de som gillar att gå mot strömmen får stöd i sina perspektiv.

Med andra ord handlar långsiktiga investeringar om mer än att äga aktier i Microsoft, Amazon, Tesla eller Facebook. Det handlar om att göra hemläxan och hitta företag som kan generera kassaflöde och som prissätts på rimliga nivåer – Small Caps-sektorn erbjuder därmed ett par intressanta möjligheter.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto