Home > Argumentet för en högre inflation

Argumentet för en högre inflation

Världen har förändrats drastiskt i och med COVID-19-pandemin. Folk gör inte längre samma saker som de gjorde innan pandemin, vilket har lett till extraordinära ekonomiska konsekvenser.

Inflation ses ofta som ett negativt ekonomiskt fenomen och har att göra med att priser ökar över en viss tidsperiod. Betydligt högre priser leder till hyperinflation, medan lägre noteringar, även om de är positiva, återspeglar desinflation. Deflation är det som sker när inflationen hamnar på under noll. Om detta sker stiger beslutsfattare (det vill säga centralbanker) in och ingriper för att få inflationen att stiga igen.

Men, inflation förändras med tid. Det blir inte deflation eller desinflation över en natt, vilket innebär att centralbankerna har tid på sig innan priserna sjunker till sådana extrema nivåer som det innebär med deflation. Oftast sker desinflation och deflation under ekonomiska lågkonjunkturer.

Människor skjuter upp sina inköp på grund av ekonomisk osäkerhet. Behöver jag verkligen en ny dator, eller en ny telefon? Måste jag ha de senaste spelen? Detta är bara ett par exempel på saker man inte överväger på samma sätt under ekonomisk expansion. Men det är det första konsumenter tänker på under lågkonjunkturer.

Pandemin har inneburit den andra lågkonjunkturen på ett årtionde. Efter finanskrisen 2008-2009 återhämtade sig inte världen förrän precis innan COVID-19 kom.

Tillväxtgraden var inte signifikant. Arbetslösheten var fortsatt hör (förutom i USA). Inflationen var fortfarande ett problem.

Centralbankernas gyllene era

Att kontrollera inflationen är något centralbanker har försökt göra ända sedan inflationsmål introducerades. Konsensus på 2% har att göra med prisstabilitet enligt centralbankernas definition.

Om vi tar en titt tillbaka över de senaste årtiondena kan man enkelt konstatera att centralbankerna har gjort ett bra jobb med att kontrollera inflationen. Mer specifikt har den utvecklade världen inte lidit av hög inflation – snarare det motsatta.

Men prisstabilitet är inte något en centralbank siktar mot till varje pris. Faktumet att centralbankerna i den utvecklade världen lyckades hålla inflationen nära 2% har haft mycket att göra med demografi också. I Japan har den åldrande befolkningen gjort det svårt för priserna att stiga på ett hållbart sätt. Nu när även Kinas arbetsklass åldras kommer världen sakna sin huvudsakliga tillväxtmotor.

Det perfekta exemplet på centralbankernas penningpolitiska effektivitet kan ses på dagens marknad. De italienska och spanska spridningarna ligger historiskt lågt – och fortsätter att falla. Samtidigt är deras ekonomiska situation värre än någonsin tidigare.

Vem ansvarar för att hålla spridningarna låga? Centralbanken.

Högre inflation är möjlig, men det är inte en prioritet just nu.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.