Home > Asiatiska ekonomier presterar bättre än västvärldens ekonomier

Asiatiska ekonomier presterar bättre än västvärldens ekonomier

Detta år har inneburit en djupare ekonomisk sammandragning än vad västvärlden har sett på väldigt länge. Sammandragning är en fas i affärscykeln då den ekonomiska aktiviteten sjunker.

Affärscykeln, med sina upp- och nedgångar, visar endast avvikelser från den långsiktiga ekonomiska tillväxten. Vissa expansionsfaser håller längre än andra. När en expansion är stadig över tid kallar ekonomer det för en högkonjunktur, och när motsatta förhållanden råder kallas det en lågkonjunktur. Allvarliga sammandragningar kallas ofta depressioner.

Det är både hur lång sammandragningen är och hur allvarliga den är som spelar roll. Hur snabbt kan en ekonomi vända tillbaka? Ju snabbare desto bättre för befolkningen och samhället, och det blir lättare för befolkningen att ta sig till nästa fas i affärscykeln.

Erfarenhet är viktigt

Det bästa sättet att förklara varför de asiatiska ekonomierna har presterat bättre än de i västvärlden är genom ett exempel. Om ett företag ska anställa en viktig position letar de alltid efter erfarenhet. Ju mer, desto bättre, vilket innebär att kandidaten har högre chans att få jobbet.

Detta är exakt vad som har hänt med de asiatiska ekonomierna. Detta har hänt förr. Visserligen har det inte varit i form av en pandemi, men de har varit med om lokala virus. Till följd av det fanns det protokoll att följa. Infrastruktur behövde inte byggas från grunden. Befolkningen var relativt vana vid utbrott. Disciplin och lugn hjälpte under denna hälsokris som har genererats av ett luftburet virus.

Medan detta är uppenbart i efterhand har allt detta gjort att de asiatiska ekonomierna är mer förberedda på en pandemi. Faktum är att Sydkorea, Kina, Vietnam, Singapore, Taiwan, Thailand och så vidare har drabbats minimalt ekonomiskt under 2020. Av de listade länderna kommer den kinesiska ekonomin till och med expandera under 2020.

För andra länder fortsätter den ekonomiska återhämtningen. Då likviditeten av USD förbättrades minskade den asiatiska dröjsmålsräntesatsen avsevärt. Till följd av det erbjuder asiatiska investeringar attraktiva alternativ för de som investerar i tillgångar med fast avkastning istället för liknande alternativ i EU och USA. Handelsspänningarna mellan USA och Kina kommer troligtvis minska efter presidentvalet, vilket är ännu en anledning till att investerar börjar vända sig mot Asien.

För att sammanfatta kan globaliseringen ta ett steg tillbaka på grund av pandemin. För investerare är dock den globala marknaden fortfarande öppen. Cykliska sektorer i Asien har nyligen överpresterat, och kommer troligtvis fortsätta göra det innan Europa och USA kommer ikapp.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.