Home > Asien går vidare – RCEP ser dagens ljus

Asien går vidare – RCEP ser dagens ljus

Ett av de mest intressanta pressmeddelandena förra veckan (och kanske det mest intressanta hela året) är det nya frihandelsområdet (FTA) i Asien. Handelsblocket kommer heta RCET (Regional Comprehensive Economic Partnership) och cementerar den existerande tariff-fria handeln av varor mellan olika asiatiska länder.

Detta är en milstolpe. Först och främst visar det att Asien går vidare trots coronavirus-pandemin. Medan västvärlden har problem med att kontrollera spridningen går det betydligt bättre för Asien, och livet fortsätter nu i regionen.

För det andra kommer detta bli världens största handelsblock med över 30% av den globala BNP:n. För det tredje är redan 15 länder involverade och de leds av Kina, fyra år efter det att Trump övergav TPP-avtalet (Trans-Pacific Partnership).

RCEP och vad det innebär för regionen och världen

Detta är ett frihandelsavtal mellan 15 asiatiska länder som leds av Kina. För första gången någonsin har de asiatiska stormakterna Kina, Japan och Sydkorea kommer överens om ett frihandelsavtal. Medan det kanske inte ser ut att vara signifikant blir konsekvenserna i regionen och resten av världen avsevärda, framförallt långsiktigt.

Exempelvis kan vi betänka demografin och ekonomisk tillväxt. Asien är den plats där majoriteten av den ekonomiska tillväxten kommer äga rum under de kommande årtiondena. Dessutom befinner sig majoriteten av världens befolkning där.

Trumps fyra år som president bestod av ändlösa handelskrig. USA-Kina-avtalet var det mest polariserande, men USA hotade även med tariffer mot sina grannar (Kanada och Mexiko) och allierade (EU). När USA tog sig ur TPP var avsikterna tydliga – isolationism, protektionism, avglobalisering.

Jorden fortsätter dock att snurra även utan USA. Utannonseringen av RCEP är en smäll mot USA:s inflytande i världen och återspeglar hur mycket inflytandet har förändrats.

Avtalet blir även en viktig faktor i den globala politiken. Kina lyckades få samman ett stort antal länder och få till ett avtal. Vi ska inte glömma att det fortfarande pågår en pandemi och det största fokuset ligger just nu på att lösa hälsokrisen. Ändå lyckades de asiatiska länderna på någonsin få till det största frihandelsavtalet som världen skådat.

Detta är imponerande då det sätter en bas för ökad välfärd för befolkningen i denna del av världen. Vad kommer USA:s svar på det bli, med tanke på att vi snart har en ny administration som kommer leda landet?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.