Home > AstraZeneca har potential

AstraZeneca har potential

 AstraZeneca har fått köpsignaler och ligger i en uppåtriktad trend. Aktien ser ut att ha  en potential att gå upp till ca 380 kr.

Läkemedelföretaget AstraZeneca var en av förra årets vinnaraktier. Med sin modesta uppgång på drygt 2% slog den med bred marginal OMXS30 som gick ner med nästan 15% 2011. I år har aktien gått upp med 5% vilket givetvis är mycket bra även om börsens konjunkturkänsliga aktier hittills gått upp ännu mer i år.

AstraZeneca såg lite svag ut en period i höstas men har sedan vänt upp och fått köpsignaler när aktien gick över motstånden vid 312 kr och 320 kr. Aktiekursen, som i skrivande stund är på 325,4 kr, ligger alldeles under ett motstånd vid 330 kr som också är förra årets högsta kursnivå. Skulle AstraZeneca även gå över 330 kr, och då gärna med under relativt kraftig handelsvolym, bekräftas styrkan i aktien ytterliggare.

Vi har nu också brutit upp ur en stor upp och nedvänd huvudskuldra-formation, se veckodiagrammet, där den långsiktiga potentialen faktiskt är ända upp till dryga 380 kr. Vid 384 kr har vi också ett motstånd som också är 2011 års högsta nivå.

AstraZeneca (Veckodiagram)
AstraZeneca (Veckodiagram)

Även om ca 380 kr just nu känns som ganska avlägsen kursnivå så kanske den inte är helt orealistisk med tanke på att många analytiker tycker att AstraZeneca är en av de mest undervärderade storbolagsaktierna. Det är först om aktien går under stödnivån vid 292 kr som denna huvudskuldra-formation slås sönder.

I dagsdiagrammet ser vi att AstraZeneca har stödnivåer mellan ca 318 till ca 321 kr och att aktien ligger in uppåtgående trend. Både den långa 200 dagars medeltalskurvan och den korta 20 dagars dito är uppåtriktade. Stochastic är på en hög nivå så aktien är relativt överköpt, men det kan den i och för sig vara ett tag och ändå fortsätta sin klättring uppåt.

En kortsiktig strategi kan därför vara att köpa AstraZeneca aktien på rekyler ned mot den uppgående trendlinjen. Den ligger förnärvarande på ca 321 kr. Sikta på en uppgång till minst 330 kr. Stop loss 317 kr. Flytta upp stop lossen allt eftersom kursen går uppåt.

En mer långsiktig strategi kan vara att köpa aktien och sikta på en uppgång till ca 380 kr. Stop loss om aktien stänger under stödet på 292 kr. Flytta upp stop lossen försiktigt allt eftersom kursen går uppåt.

Att ta position
Handla AstraZeneca för uppgång med tex. Citi First LONGASTRA AL CIT*
Handla AstraZeneca för nedgång med tex. Citi First  SHORTASTRA D CIT*
AstraZeneca (Dagsdiagram)
AstraZeneca (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.